Інтеграційний вплив права Європейського Союзу на правові системи держав-членів - Козак, О. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
На основі аналізу доктринальних принципів верховенства та прямої дії права Європейського Союзу розкрито значення інтегрованих національних правових систем держав-учасниць. З’ясовано, що у забезпеченні загального правопорядку верховенство права ЄС гарантує його пріоритет на такому рівні, щоб нормативно-правові акти національного законодавства не суперечили й не перешкоджали дії норм права ЄС. Розглянуто концепцію “прямої дії”, суть якої зводиться до того, що суди та органи державної влади держав-членів, а також їхні громадяни зобов’язані застосовувати нормативно-правові акти, прийняті органами Європейського Союзу, без додаткової ратифікації їх у національні правові системи чи інших способів визнання з боку держав-членів ЄС. На основе анализа доктринальных принципов верховенства и прямого действия права Европейского Союза раскрыто значение интегрированных национальных правовых систем государств-участников. Установлено, что в обеспечении общего правопорядка верховенство права ЕС гарантирует его приоритет на таком уровне, чтобы нормативно-правовые акты национального законодательства не противоречили и не препятствовали действию норм права ЕС. Рассмотрена концепция “прямого действия”, суть которой сводится к тому, что суды и органы государственной власти государств-членов, а также их граждане обязаны применять нормативно-правовые акты, принятые органами Европейского Союза, без дополнительной ратификации их в национальные правовые системы или других способов признания со стороны государств-членов ЕС. The article defines the meaning of integrated national legal frameworks of European Union member states analysing doctrinal principles of supremacy and direct force of European Union law. It proves that ensuring total supremacy of law European Union guarantees its precedence so that national laws and regulations do not contradict or defeat standards of European Union law. The article considers the concept of direct force of law implying that both courts and governmental authorities and citizens of the member states are obliged to follow laws and regulations adopted by European Union authorities without ratifying them additionally in national legal frameworks or recognizing them otherwise by the member states.
Интеграционное влияние права европейского союза на правовые системы государств-членов
European union law integration impact on legal frameworks of itsmember states
Keywords: право Європейського Союзу; Суд Європейських співтовариств; національне право; верховенство права; пряма дія права; право Европейского Союза; Суд Европейских сообществ; национальное право; верховенство права; прямое действие права; European Union law; Court of European Communities; national law; RULE of law; direct action of law