Судова практика як джерело права - Слотвінська, Наталія Дмитрівна (Львівський державний університет внутрішніх справ, 2016)
У дисертації здійснено загальнотеоретичний аналіз природи судової практики як джерела права. Визначено концептуальні основи методології пізнання судової практики. Досліджено особливості формування судової практики як джерела права. Запропоновано авторське трактування змісту поняття «судова практика» та розкрито основні властивості цього явища. Охарактеризовано систему судової практики. Розкрито судову практику як джерело права у сучасних правових системах. Виокремлено роль і вплив судової практики на законодавчу діяльність. Простежено динаміку судової практики вищих судових органів України. Охарактеризовано і проаналізовано тенденції розвитку судової практики як джерела права в Україні. В диссертации осуществлен общетеоретический анализ природы судебной практики как источника права. Определены концептуальные основы методологии познания судебной практики. Исследованы особенности формирования судебной практики как источника права. Предложена авторская трактовка содержания понятия «судебная практика» и определено основные свойства этого явления. Охарактеризована система судебной практики. Раскрыто судебную практику как источник права в современных правовых системах. Выделены роль и влияние судебной практики на законодательную деятельность. Прослежена динамика судебной практики высших судебных органов Украины. Охарактеризованы и проанализированы тенденции развития судебной практики как источника права в Украине.The thesis presents a general theoretical analysis of the nature of judicial practice as a source of law. Conceptual knowledge bases of investigation metho-dology of judicial practice are defined. The features of formation of judicial practice as a source of law are examined. The author’s interpretation of the notion of «Judicial practice» is proposed and the basic properties of the pheno-menon are explained. The system of juridical practice is given characterisation. Juridical practice is shown as a source of law in modern legal systems. The role and impact of juridical practice on legislative activity is determined. The dynamics of juridical practice of higher courts of Ukraine are investigated. Trends of judicial practice as a source of law in Ukraine are characterized and analyzed.
Судебная практика как источник права
Litigation as a source of law
Keywords: правотворчість; джерело права; судова практика; класифікація судової практики; моделі судової практики; судова практика вищих судових органів України; правотворчество; источник права; судебная практика; классификация судебной практики; модели судебной практики; судебная практика высших судебных органов Украины; lawmaking; source of law; jurisprudence; judicial practice; classification model of jurisprudence; judicial practice of higher courts of Ukraine