Комплексні гідрогелі на основі аквазолу та поліакриламіду - Чобіт, М. Р.; Токарев, В. С.; Васильєв, В. П.; Панченко, Ю. В.; Chobit, M.; Tokarev, V.; Vasylyev, V.; Panchenko, Yu. (Lviv Politechnic Publishing House, 2005)
У роботі описано одержання гідрогелевих композитів, що являють собою зшиті структури на основі поліакриламіду та полі-2-етил-2-оксазоліну (аквазолу); подано криві кінетики набрякання синтезованих комплексних гідрогелів із дослідженням термомеханічних властивостей матеріалів, одержаних за цією методикою. Описано процедуру синтезу гідрогелевих композитів із подальшим аналізом їх фізико-хімічних властивостей, наведено графічне зображення цих закономірностей. У дослідженнях продемонстровано низку зразків, синтезованих із різним співвідношенням вихідних реагентів, та залежність їхніх властивостей від будови.

The paper describes the production of hydrogel composites, which are crosslinked structures based on polyacrylamide and poly-2-ethyl-2-oxazoline (aquazole); study of the kinetics of swelling of the obtained hydrogels and study of the thermomechanical properties of the obtained material. The method of synthesis of hydrogel composites and their physicochemical and thermomechanical properties and graphic representation of these laws considered was present. A number of samples with different ratios of starting materials synthesized and the dependence of their properties on the structure was established.
Complex hydrogels based on aquasol and polyacrylamide
Keywords: полімерні композити; гідрогелі; полімеризація; аквазол; набрякання; polymer composite; hydrogels; polymerization; aquazole; swelling