Чинники психологічного благополуччя сучасної молоді - Терещук, Юлія Михайлівна; Tereshchuk, Yuliia Mykhailivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Поняття психологічного благополуччя, особливо серед молоді, є однією з ключових тем сучасної психології. Серед основних чинників психологічного благополуччя варто виділити соціальну підтримку, рівень стресу, особистісні ресурси та цифрове середовище, яке суттєво впливає на сучасне життя молодих людей. З метою апробації та підтвердження робочої гіпотези було досліджено 100 осіб віком від 20 до 26 років та різної статі. Кореляційний аналіз виявив взаємопов'язані зв'язки між показниками психологічного благополуччя та показниками соціальної підтримки. Сильні позитивні кореляції спостерігалися між відчуттям підтримки з боку друзів та загальним благополуччям, а також між соціальною інтеграцією, поведінкою, спрямованою на пошук підтримки, та надійними партнерськими стосунками. Значні кореляції між наставництвом, матеріальною підтримкою та загальним благополуччям підкреслюють важливість як емоційних, так і фінансових ресурсів. Ці висновки в сукупності свідчать про багатогранну систему підтримки, в якій різні форми відносин і матеріальних ресурсів об'єднуються для зміцнення психологічного здоров'я.

The concept of psychological well-being, especially among young people, is one of the key topics of modern psychology. Among the main factors of psychological well-being, it is worth highlighting social support, stress level, personal resources and the digital environment, which significantly affects the modern life of young people. In order to test and confirm the working hypothesis, 100 people aged from 20 to 26 years and of different sexes were studied. Correlational analysis revealed interrelated relationships between indicators of psychological well-being and indicators of social support. Strong positive correlations were observed between feeling supported by friends and general well-being, and between social integration, support-seeking behaviour, and secure partner relationships. The significant correlations between mentoring, material support, and general well-being highlight the importance of both emotional and financial resources. Taken together, these findings suggest a multifaceted support system in which various forms of relationships and material resources combine to promote psychological health. Key words: psychological well-being, youth, social support, correlational analysis.
Factors of psychological well-being of todays youth
Keywords: 8.053.00.01; психологічне благополуччя; молодь; соціальна підтримка; кореляційний аналіз