Дизайн інтер'єру палат та кабінетів офтальмологічного відділення Лікарні Святого Миколая першого медоб'єднання Львова для дітей, вул. Пилипа Орлика, 4 - Стельмах, Юрій Мирославович; Stelmakh, Yurii Myroslavovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У дипломному проєкті розглянуто дизайн інтер'єру дитячого офтальмологічного відділення лікарні святого Миколая у місті Львові. Метою проекту стало створення комфортного, безпечного та емоційно сприятливого середовища для маленьких пацієнтів. У роботі поєднано сучасні вимоги до медичних закладів, ергономічні стандарти, інклюзивні рішення та принципи біофільного дизайну. Концепція базується на темі «Лісу та його мешканців» і реалізована через природну палітру, заокруглені форми, тактильні матеріали та образи тварин. В тексті досліджено нормативну базу, зарубіжні аналоги, функціональне зонування, психоемоційне сприйняття простору дітьми та важливість сенсорної безпеки для пацієнтів із вадами зору. Проєкт демонструє міждисциплінарний підхід, у якому дизайн служить інструментом терапевтичної підтримки, сприяє адаптації дитини до лікувального середовища та пришвидшує процес одужання. У розділі 4 подано економічне обґрунтування, що включає детальний аналіз матеріалів, меблів, освітлення, устаткування та декоративних рішень. Передбачено як типові, так і авторські елементи дизайну з урахуванням потреб маломобільних груп населення. Загальна кошторисна вартість реалізації проєкту становить 984 147 грн. Результати свідчать про технічну та фінансову доцільність проєкту, який є готовим до впровадження в практику сучасних медичних установ.

The diploma project deals with the interior design of the children's ophthalmology department of St. Nicholas Hospital in Lviv. The aim of the project was to create a comfortable, safe, and emotionally supportive environment for young patients. The work combines modern requirements for medical facilities, ergonomic standards, inclusive solutions and principles of biophilic design. The concept is based on the theme of “The Forest and its inhabitants” and is realized through a natural palette, rounded shapes, tactile materials, and animal images. The text explores the regulatory framework, foreign analogues, functional zoning, psycho-emotional perception of space by children, and the importance of sensory safety for visually impaired patients. The project demonstrates an interdisciplinary approach in which design serves as a tool for therapeutic support, facilitates the child's adaptation to the treatment environment, and speeds up the recovery process. Section 4 presents the economic feasibility study, which includes a detailed analysis of materials, furniture, lighting, equipment, and decorative solutions. Both standard and author's design elements are provided, taking into account the needs of people with limited mobility. The total estimated cost of the project is UAH 984,147. The results indicate the technical and financial feasibility of the project, which is ready for implementation in the practice of modern medical institutions.
Interior design of the wards and offices of the ophthalmology department at St. Nicholas Hospital of the First Medical Association of Lviv for Children, 4 Pylypa Orlyka St.
Keywords: 6.022.03.03