Фейкові новини як сучасний медійний антифеномен - Шварцкоп, Ірина Валеріївна; Shvartskop, Iryna Valeriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному інформаційному просторі фейкові новини стали масштабною загрозою для об’єктивності, довіри до медіа та демократичних процесів загалом. Швидке поширення дезінформації через цифрові платформи впливає на громадську думку, спричиняє соціальну напругу та викривлює сприйняття реальності. У роботі досліджено феномен фейкових новин як виклик сучасній журналістиці. Здійснено аналіз механізмів створення, поширення та впливу фейкових повідомлень на масову свідомість. Особливу увагу приділено історії розвитку фейків у зарубіжній журналістиці, а також українському контексту війни, де інформаційна безпека набуває особливої ваги. Метою дослідження є виявлення сутності фейкових новин як антифеномену медіа та оцінка їхнього впливу на сприйняття інформації в українському суспільстві. Методологія роботи включає аналіз медійного контенту, огляд законодавчої бази, експертні оцінки та соціологічне опитування. Об’єктом дослідження є фейкові новини як явище сучасного медіапростору. Предметом дослідження виступають способи формування, поширення та впливу фейкових новин у ЗМІ. Практичне значення роботи полягає у виокремленні методів протидії дезінформації, які можуть бути використані журналістами, освітянами та урядовими структурами для підвищення медіаграмотності населення та захисту інформаційного середовища.

In today’s information space, fake news has become a large-scale threat to objectivity, media trust, and democratic processes in general. The rapid spread of disinformation via digital platforms influences public opinion, provokes social tension, and distorts the perception of reality. This research explores the phenomenon of fake news as a challenge to modern journalism. It examines the mechanisms of creation, dissemination, and the influence of fake content on mass consciousness. Particular attention is paid to the historical development of fake news in foreign journalism, as well as the Ukrainian context during wartime, where information security is of special importance. The purpose of the study is to reveal the essence of fake news as a media antiphenomenon and to assess its impact on the perception of information in Ukrainian society. The methodology includes media content analysis, a review of the legal framework, expert opinions, and a sociological survey. The object of the study is fake news as a phenomenon of the modern media environment. The subject of the study is the methods of creation, dissemination, and influence of fake news in the media. The practical significance of the research lies in identifying methods of countering disinformation that can be applied by journalists, educators, and government bodies to enhance media literacy and protect the informational environment.
Fake news as a modern media anti-phenomenon
Keywords: 6.061.00.00; фейкові новини; дезінформація; ЗМІ; журналістика; медіаграмотність; війна; громадська думка; інформаційна безпека; маніпуляція; цифрові медіа. Перелік використаних джерел: 1. Гуменюк М. О. Правові аспекти протидії фейковим новинам в Україні / Соціально-правові дослідження. 2023. Т. 15; № 1. С. 45-57. URL: https://journals.uran.ua/sr_law/article/download/309074/301851/717564 (дата звернення: 11.06.2025). 2.Коцюбинська І. В. Історія розвитку фейкових новин у зарубіжній журналістиці .Вісник журналістики та медіакомунікацій. 2019. Вип. 74; № 3. С. 52-61. URL: http://www.scientific-notes.com/wp-content/uploads/2019/08/74_3.pdf (дата звернення: 11.06.2025). 3.Куликова О. М. Зарубіжна журналістика : навч.-метод. комплекс. Харків; 2023. URL:http://195.20.96.242:5028/khkdakxmlui/ bitstream/handle/123456789/2207/%D0%97%D0%B0%D1%80%D1%83%D0 %B1%D1%96%D0%B6%D0%BD%D0%B0%20%D0%B6%D1%83%D1%80%D0 %BD%D0%B0%D0%BB%D1%96%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B 0%20%D0%9D%D0%9C%D0%9A%202022-23.pdf?sequence=1&isAllowed=y (дата звернення: 27.04.2025). 4.Запит на медіаграмотність. Як українці розрізняють фейки. Український тиждень. 2017. 13 черв. URL: https://tyzhden.ua/zapyt-na-mediahramotnist-iakukraintsi- rozrizniaiut-fejky/ (дата звернення: 29.05.2025). 5.Романюк В. Фактчекінг як інструмент протидії в гібридній війні (на матеріалах проєкту StopFake). 2021. URL:http://library.megu.edu.ua:8180/jspui/bitstream/123456789/4566/1/2021- Romaniuk_Faktchekinh_yak_instrument_protydii_v_hibrydnii_viini_na_materialakh _proiektu_StopFake.pdf (дата звернення: 27.04.2025). 6.Старов І. І. Медіаграмотність як засіб протидії фейковим новинам : дис. Харків :ХДАК; 2023.URL:http://195.20.96.242:5028/khkdakxmlui/ bitstream/handle/123456789/2681/%d0%9c%d0%95%d0%94%d0%86%d0%9 0%d0%93%d0%a0%d0%90%d0%9c%d0%9e%d0%a2%d0%9d%d0%86%d0%a1% d0%a2%d0%ac%20%d0%af%d0%9a%20%d0%97%d0%90%d0%a1%d0%86%d0% 91%20%d0%9f%d0%a0%d0%9e%d0%a2%d0%98%d0%94%d0%86%d0%87%20 %d0%a4%d0%95%d0%99%d0%9a%d0%9e%d0%92%d0%98%d0%a5%20%d0%9 d%d0%9e%d0%92%d0%98%d0%9d.pdf?sequence=1&isAllowed=y (дата звернення: 27.04.2025). 7. Ященко Л. Р. Специфіка фейкових новин в українських медіа : дис. ... канд. наук із соц. комунікацій. Київ : Національний авіаційний університет; 2020. URL: https://er.nau.edu.ua/server/api/core/bitstreams/923875e4-7594-4a35-a783- 9550f8fc1f30/content (дата звернення: 27.04.2025). 8. Krislata O. The contrast positioning of the Eurovision-2017 in the internet media and social networks in the conditions of hybrid war. Вісник Львівського університету. 2018.С.237.URL: https://modelimi. ucoz.ua/_ld/0/35_Visnyk_44_v1.1.pdf#page=233 (дата звернення: 27.04.2025); fake news; disinformation; media; journalism; media literacy; war; public opinion; information security; manipulation; digital media