Медійне висвітлення державних закупівель: вітчизняний та закордонний досвід - Котюжанський, Олег Валерійович; Kotiuzhanskyi, Oleh Valeriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об'єкт дослідження – контент українського та закордонного медіа про державні закупівлі. Предмет – вплив специфіки інформації про державні закупівлі. Метою роботи є окреслити специфіку висвітлення інформації про державні закупівлі в українських та світових медіа. Результати дослідження: порівняльний аналіз показав, що українські медіа (на прикладі «Наших грошей») висвітлюють держзакупівлі через призму викриттів та емоційних розслідувань, що пов’язано з обмеженим доступом до інформації та слабкою інституційною прозорістю. Натомість американські ЗМІ (зокрема “The New York Times”) роблять акцент на аналітиці та фактографії, оскільки працюють у стабільній системі з гарантованим доступом до даних. Висвітлення державних закупівель у медіа України — це можливість суспільного впливу, що здатен змінювати політику, структуру влади, а іноді — й долю країни. Український досвід доводить, що навіть за умов війни, нестабільності та обмеженого доступу до даних, журналістика може бути потужною зброєю в боротьбі з корупцією. Водночас, приклад США демонструє переваги системного, збалансованого й аналітичного підходу, який формує відповідальне, зріле громадянське суспільство. Майбутнє української журналістики закупівель у поєднанні цих двох моделей. Українське медіа «Наші гроші» функціонує в умовах постійних суспільно-політичних викликів: нестабільного доступу до офіційної інформації, обмеженої прозорості інституцій, низького рівня відповідальності посадовців перед суспільством та нерозвиненої культури звітності з боку державних структур. У таких умовах журналісти часто беруть на себе функцію 4 незалежного контролюючого органу, а їхні розслідування набувають форми прямої суспільної дії. Видання “The New YorkTimes“ працює у середовищі, де доступ до офіційних документів і звітів забезпечується законодавчо, а держоргани регулярно надають коментарі й звіти. У цьому контексті матеріали на тему публічних закупівель носять не стільки викривальний, скільки аналітичний характер.

Research object – Content of Ukrainian and foreign media about public procurement. Research subject – The impact of the specifics of public procurement information. The purpose of the work is to outline the specifics of public procurement coverage in Ukrainian and international media. Research findings: A comparative analysis showed that Ukrainian media (e.g., Nashi Hroshi) cover public procurement through the lens of exposes and emotional investigations, which is linked to limited access to information and weak institutional transparency. In contrast, American media (particularly The New York Times) emphasize analytics and factual reporting, as they operate in a stable system with guaranteed data access. Media coverage of public procurement in Ukraine represents an opportunity for societal influence capable of changing policies, power structures, and sometimes even the country's fate. The Ukrainian experience proves that even under war, instability, and limited data access, journalism can be a powerful weapon against corruption. Meanwhile, the U.S. example demonstrates the advantages of a systematic, balanced, and analytical approach that fosters a responsible and mature civil society. The future of Ukrainian procurement journalism lies in combining these two models. The Ukrainian media outlet Nashi Hroshi operates under constant socio-political challenges: unstable access to official information, limited institutional transparency, low accountability of officials to the public, and underdeveloped reporting culture in government structures. In such conditions, journalists often take on the role of independent oversight bodies, and their investigations become a form of direct civic action. The New York Times operates in an environment where access to official documents and reports is legally ensured, and government agencies regularly provide comments 7 and reports. In this context, materials on public procurement are less about exposes and more about analytical reporting.
Public procurement media coverage: domestic and foreign experience
Keywords: 6.061.00.00; – публічні закупівлі; журналістика; суспільство; медіа; авдиторія. Перелік використаних джерел: 1. Війна і Prozorro: як жили публічні закупівлі у перші пів року повномасштабного вторгнення. Transparency International Ukraine. URL: https://ti-ukraine.org/wp-content/uploads/2022/11/Vijna-i-Prozorro_DOZORRO-TI Ukraine.pdf (дата звернення: 01.05.2025). 2. для Дзеркало Тижня. Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах ЗСУ більше; ніж за мирного життя. URL: https://zn.ua/ukr/economic-security/tilovi-patsjuki-minoboroni-pid-chas-vijni-piljajut-na-kharchakh-dlja-zsu-bilshe-nizh-za-mirnoho-zhittja.html 01.05.2025). 3. Корупція через фільтри (дата ЗМІ. звернення: Медіааналітика. URL: https://dap.nazk.gov.ua/uploads/osr-38/sources/751-1255415037-67b5d0152d0d7.pdf (дата звернення: 01.05.2025). 4. Особливості висвітлення економічних злочинів у журналістських розслідуваннях 2018-2019 рр. в Україні Х 2018-2019 рр. В УКРАЇНІ. URL: https://ena.lpnu.ua/server/api/core/bitstreams/ca2b06d1-be05-46fe-9b2b-06623 0a88602/content (дата звернення: 01.05.2025). 5. Про затвердження Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України: Постанова Кабінету Міністрів України від 13 серпня 2014 р. № 341. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/341-2014-%D0%BF (дата звернення: 01.05.2025). 6. 5 Фалко Ю. В. Організація державних закупівель: зарубіжний досвід та практика України. Університетські наукові записки. 2014. С. 261-269. URL: http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21RE F=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03= FILA=&2_S21STR=Unzap_2014_1_35 (дата звернення: 01.05.2025); – public procurement; journalism; society; media; audience