Захист прав потерпілого під час досудового розслідування - Сорока, С. О.; Крижановський, А. С.; Soroka, S. O.; Kryzhanovskyi, A. S.; Сорока, С. А.; Крыжановский, А. С. (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Розглянуто особливості захисту прав потерпілого під час досудового розслідування. Потерпілий є учасником кримінального провадження і займає у ньому центральне місце. Україна проголошена демократичною, правовою державою і свою діяльність спрямовує на основі конституційних принципів, зокрема, людину визнано найвищою соціальною цінністю, а кримінально-процесуальна діяльність повинна саме забезпечувати та захищати цей основний зміст і спрямованість діяльності держави на “захист прав людини”. Проаналізовано правовий механізм захисту прав потерпілого під час досудового розслідування, виявлено проблеми цього питання та запропоновано шляхи вирішення.

The features of the protection of the victim’s rights during the pre-trial investigation are considered. The victim is a party to the criminal proceedings, which is central. Ukraine is proclaimed a democratic, rule of law state and directs its activities on the basis of constitutional principles, in particular, a person is recognized as of the highest social value, and criminal proceedings should ensure and protect this basic concept and orientation of the state’s activity in the field of “human rights protection”. The legal mechanism of protection of the victim’s rights during the pre-trial investigation is analyzed, the problems of this issue are identified, and the ways of solving are suggested.

Рассмотрено особенности защиты прав потерпевшего во время досудебного расследования. Пострадавший является участником уголовного судопроизводства, который занимает центральное место. Украина провозглашена демократическим, правовым государством и свою деятельность направляет на основе конституционных принципов, в частности, человек признается высшей ценностью, а уголовнопроцессуальная деятельность должна обеспечивать и защищать эту основную направленность деятельности государства в сторону “защиты прав человека”. Проанализирован правовой механизм защиты прав потерпевшего в ходе досудебного расследования, выявлены проблемы этого вопроса и предложены пути решения.
Protection of victim’s rights at the pre-trial investigation stage
Защита прав потерпевшего во время досудебного расследования
Keywords: кримінальне провадження; досудове розслідування; слідчий; потерпілий; захист прав потерпілого; criminal proceedings; pre-trial investigation; investigator; victim; protection of victim’s rights; уголовное производство; досудебное расследование; следователь; потерпевший; защита прав потерпевшего; 343.122