Удосконалення роботи вантажної станції Ч у зв’язку з примиканням нової під’їзної колії - Процко, Іванна Ярославівна; Protsko, Ivanna Yaroslavivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Станція Ч є вантажною проміжною. За обсягом роботи належить до II класу. Основне призначення станції Чвант – це виконання вантажних операцій на вантажному районі (ВР) та обслуговування під’їзних колій (ПК) підприємств. Для розформування і формування поїздів, подавання вагонів на ВР і ПК та забирання вагонів із ВР і ПК на станції Чвант цілодобово працює станційний маневровий локомотив ЧМЕ3, який здійснює подавання-прибирання вагонів на ВР і ПК№2. Але в організації роботи вантажної станції можуть виникати ситуації, коли вантажовласники виявляють бажання приєднати нову під’їзну колію, що означає повну зміну технології роботи станції в цілому. Удосконалення роботи станції Чвант передбачає зміну технології роботи станції Ч у зв’язку з примиканням нової (ПК№3) під’їзної колії та централізацію управління перевізним процесом. Перший варіант – робота станції Чвант у звичайних умовах. Другий варіант – робота станції Чвант в умовах примикання нової під’їзної колії (ПК№3). Необхідно розробити нову технологію роботи станції Чвант з урахуванням обслуговування нової ПК№3 станційним маневровим локомотивом, побудувати дві графічні моделі роботи станції Чвант, розрахувати показники роботи за двома варіантами, виконати порівняння показників за варіантами і надати пропозиції з покращення окремих елементів технологічного процесу. Аналіз і порівняння розрахованих показників показує, що спостерігається незначне, але зменшення середнього простою місцевого вагону. Але самим важливим є те, що станційний маневровий локомотив має можливість здійснити подавання та забирання 4 вагонів, які прибувають на нову під’їзну колію. Показники роботи власног ПК№1 маневрового локомотива змінилися не критично. Запропоновані зміни в технології роботи станції Чвант полягають, в першу чергу, в тому, що станційний маневровий локомотив змінює послідовність подавання-прибирання вагонів на ВР і ПК№2, що призводить до можливості одночасного забирання вагонів з різних вантажних фронтів, а це, в свою чергу, зменшує кількість маневрових локомотиво-годин роботи, що дуже важливо при значному завантаженні маневрового локомотива. Крім того, запропоновано прискорити формування відправницького маршруту свого формування та вивізних поїздів по відправленню. При цьому, поїзні локомотиви використовуються тільки «по обороту», тобто додаткових пробігів (а значить, і витрат) поїзних локомотивів не буде. Отже, запропонована технологія роботи під’їзних колій і станції примикання в цілому забезпечить не тільки задані обсяги вантажної роботи, а і буде готова до роботи на перспективу. Мета роботи: удосконалення окремих елементів роботи вантажної станції після примикання нової під’їзної колії та розробка і впровадження нової технології роботи. У результаті проведених досліджень було побудовано два добових плани-графіки, визначено основні показники роботи станції за кожним варіантом та виконано їх порівняння й аналіз. Результати роботи можуть бути використані на станціях АТ УЗ для зміни технології їх роботи.

Extended abstract. The Ch station is an intermediate freight station. In terms of the volume of work, it belongs to class II. The main purpose of the Chvant station is to perform freight operations in the freight area (VR) and service the access tracks (PC) of enterprises. To disband and form trains, feed wagons to the VR and PC and pick up wagons from the VR and PC, the ChME3 station shunting locomotive operates around the clock at the Chvant station, which feeds and picks up wagons on the VR and PC№2. But in the organization of the work of the freight station, situations may arise when cargo owners express a desire to connect a new access track, which means a complete change in the technology of the station's operation as a whole. Improving the operation of Chvant station involves changing the technology of operation of station Ch in connection with the adjacency of a new (PK№3) access track and centralizing the management of the transportation process. The first option is the operation of Chvant station under normal conditions. The second option is the operation of Chvant station under the adjacency of a new access track (PK№3). It is necessary to develop a new technology of operation of Chvant station taking into account the maintenance of the new PK№3 by a station shunting locomotive, build two graphic models of the operation of Chvant station, calculate the performance indicators for two options, compare the indicators by options and provide proposals for improving individual elements of the technological process. Analysis and comparison of the calculated indicators show that there is a slight, but decrease in the average downtime of the local car. But the most important thing is that the station shunting locomotive has the ability to feed and pick up cars arriving on the new access track. The performance indicators of the own PK№1 shunting locomotive have not changed critically. The proposed changes in the technology of operation of the Chvant station consist, first of all, in the fact that the station shunting locomotive changes the sequence of feeding-removing wagons on the VR and PK№2, which leads to the possibility of simultaneous removal of wagons from different freight fronts, and this, in turn, reduces the number of shunting locomotive hours of operation, which is very important with a significant load on the shunting locomotive. In addition, it is proposed to accelerate the formation of the departure route of its formation and the departure of departure trains. At the same time, train locomotives are used only “on a turn”, that is, there will be no additional mileage (and therefore costs) of train locomotives. Thus, the proposed technology of operation of the access tracks and the junction station as a whole will provide not only the specified volumes of freight work, but will also be ready for operation in the future The purpose of the work: improvement of individual elements of the operation of the freight station after the junction of the new access track and the development and implementation of a new technology of operation. As a result of the research, two daily schedules were built, the main indicators of the station's operation were determined for each option, and their comparison and analysis were performed. The results of the work can be used at the stations of JSC UZ to change the technology of their operation.
Improving the operation of freight station Ch due to the junction of a new spur track
Keywords: 6.275.02.04; – вантажна станція; під’їзна колія; вагонопотік; вантажопотік; витяжна колія; місцевий вагон; вивізний поїзд; товарна контора; агент комерційний; черговий по станції; технічний огляд; комерційний огляд; технологічний процес; відкритий рухомий склад; козловий кран; відкрита площадка; хопер-цементовоз; силосний склад; - freight station; approach track; wagon flow; freight flow; exhaust track; local wagon; export train; freight office; commercial agent; station duty officer; technical inspection; commercial inspection; technological process; open rolling stock; gantry crane; open platform; hopper cement truck; silo warehouse