Правові імперативи толерантизації суспільних відносин - Гарасимів, Тарас; Лепісевич, Петро; Harasymiv, Taras; Lepisevych, Petro (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Визначено правові імперативи толерантизації суспільних відносин. Проблема толерантності пов’язана з низкою принципових філософсько-світоглядних питань, які торкаються розуміння людини, її ідентичності, громадянської позиції, можливостей і меж націє- й державотворення, демократизації суспільного життя, діалогу культур і цивілізацій, пошуку «софійного» дискурсу толерантності. Відзначено, що однією з цінностей, що вже узвичаєно співвідноситься з європейським стилем правового мислення є толерантність. Толерантність є не просто цінністю, якій надано правового значення (тобто цінністю-ціллю), а цінністю, яка є правовою за своїм змістом (тобто цінністю-засобом). Висновується, що толерантизація суспільних відносин нерозривно пов’язана із застосуванням права, формами його реалізації, здійсненням юридичної діяльності, а також забезпеченням прав і законних інтересів особи. В ідеалі вся правова система мала би вибудовуватися на толерантності, служити засобом її вираження, закріплення, охорони та захисту. Впроваджуючись в практику реалізації чинного права, толерантність набуває юридичних рис, що визначають її офіційний рівень. Прагнення України до вступу до міжнародних організацій має ґрунтуватися на визнанні основних міжнародно-правових документів, в яких закріплено принцип толерантності.

The article defines the legal imperatives of tolerance of social relations. The problem of tolerance is connected with a number of fundamental philosophical and worldview questions that affect the understanding of man, his identity, civic position, the possibilities and limits of nation- and state-building, the democratization of social life, the dialogue of cultures and civilizations, and the search for a "sophia" discourse of tolerance. It was noted that tolerance is one of the values that is usually associated with the European style of legal thinking. Tolerance is not just a value that is given a legal meaning (that is, an end value), but a value that is legal in its content (that is, a means value). It is concluded that the tolerance of social relations is inextricably linked with the application of law, the forms of its implementation, the implementation of legal activities, as well as ensuring the rights and legitimate interests of a person. Ideally, the entire legal system should be based on tolerance, serve as a means of its expression, consolidation, protection and protection. Being introduced into the practice of implementing the current law, tolerance acquires legal features that determine its official level. Ukraine's aspiration to join international organizations should be based on the recognition of the main international legal documents, which enshrine the principle of tolerance.
Legal imperatives of society tolerance relationship
Keywords: суспільні відносини; правові імперативи; толерантність; толерантизація суспільних відносин; демократична культура; право; правова цінність; суспільство; public relations; legal imperatives; tolerance; tolerance of social relations; democratic culture; right; legal value; society; 340.12