Поиски месторождений нефти и газа по комплексу грави-магниторазведки - Гадиров, В. Г. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Рассматриваются вопросы поисков месторождений нефти и газа грави-магниторазведкой в Среднекуринской впадине Азербайджана. Показано, что грави-магнитные аномалии, связываемые с залежью нефти и газа, образуются благодаря уменьшению плотности и магнитной восприимчивости пород в области залежи и в субвертикальной зоне над и под залежью. Такие локальные минимумы в Среднекуринской впадине проявляются на фоне грави-магнитных максимумов. Розглядаються питання пошуків родовищ нафти і газу граві-магніторозвідкою в Середньокурінській западині Азербайджану. Показано, що граві-магнітні аномалії, які асоціюються з покладом нафти і газу, утворюються завдяки зменшенню густини та магнітної сприйнятливості порід в області покладів і в субвертикальній зоні над і під покладом. Такі локальні мінімуми в Середньокурінській западині проявляються на фоні граві-магнітних максимумів. The results of prospecting for oil and gas deposits using gravity and magnetic surveys at the Middle Kura depression in Azerbaijan are discussed. It is shown that gravity and magnetic anomalies, associated with oil and gas deposits, are formed through reduction of density and magnetic susceptibility of rocks in them and in the sub vertical zone above and below. Such local minima are clearly discernible against a background of gravity and magnetic maxima in the Middle Kura depression.
Пошуки родовищ нафти і газу комплексом граві-магніторозвідки
Gravity and magnetic complex for oil and gas prospecting
Keywords: гравиразведка; магниторазведка; месторождения нефти и газа; локальные минимумы; субвертикальная зона; Среднекуринская впадина; гравірозвідка; магніторозвідка; родовища нафти і газу; локальні мінімуми; субвертикальна зона; Середньокуринська западина; gravity prospecting; magnetic prospecting; oil and gas deposits; local minima; sub vertical zone; Middle Kura depression