Фейкові новини як загроза інформаційній безпеці - Калитич, Мар'ян Мар'янович; Kalytych, Marian (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом дослідження є фейкові новини як загроза інформаційній безпеці. Предмет дослідження – механізми поширення фейкових новин, їх вплив на суспільство та шляхи протидії. Метою курсової роботи є дослідження природи фейкових новин, їхнього впливу на інформаційну безпеку, а також розробка рекомендацій щодо протидії їх розповсюдженню в цифрову епоху. У результаті дослідження проаналізовано поняття фейкових новин, їхні характеристики, інструменти поширення та інформаційного впливу. Розглянуто ключові загрози для інформаційної безпеки в умовах активного розповсюдження дезінформації, наведено статистику та конкретні кейси з України та світу. Сформульовано практичні рекомендації щодо виявлення фейків, підвищення рівня медіаграмотності та етичної відповідальності медіа, громадян і держави у боротьбі з дезінформацією.

The object of the study is fake news as a threat to information security. The subject of the study is the mechanisms of fake news dissemination, their impact on society, and counteraction strategies. The purpose of this thesis is to explore the nature of fake news, its impact on information security, and to develop recommendations for countering its spread in the digital age. As a result of the research, the concept of fake news, its characteristics, dissemination tools, and mechanisms of informational influence were analyzed. Key threats to information security in the context of active disinformation spread were examined, including statistical data and case studies from Ukraine and abroad. Practical recommendations were proposed for detecting fake news, enhancing media literacy, and promoting ethical responsibility among the media, citizens, and the state in the fight against disinformation.
Fake news as a threat to information security
Keywords: 6.061.00.00; фейкові новини; інформаційна безпека; дезінформація; медіаграмотність; цифрова епоха. Перелік використаних джерел: 1. Залєвська І. І. Інформаційна безпека в Україні в умовах російської військової агресії / Залєвська І. І; Удренас Г. І // Південноукраїнський правничий часопис. – 2022. – № 1. – С. 20–26. 2. Литвинюк А. А. Основи інформаційної безпеки. Комплексна система захисту інформації: структура; встановлення та підтримка функціонування. / Литвинюк А. А // Вісник ЦВК. – 2018. – № 4. – С. 18–21. 3. Мюллер Ф. Як можна протидіяти «фейковим новинами»? / Мюллер Ф. – Київ: Аналіз; 2019. – 32 с. 4. Нашинець–Наумова А.Ю. Інформаційна безпека: питання правового регулювання : монографія / Нашинець–Наумова А.Ю. – [Б. м.] : Вид. дім «Гельветика»; 2017. – 386 с. 5. Ніщименко О. А. Інформаційна безпека України на сучасному етапі розвитку держави і суспільства / Ніщименко О. А // Наше право. – 2016. – № 1. – С. 17–23; fake news; information security; disinformation; media literacy; digital age