Оцінка параметрів функціонування автобусного маршруту № 29 у м. Львові - Рудка, Тетяна Олегівна; Rudka, Tetiana Olehivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Ефективне функціонування міського пасажирського транспорту є важливою складовою сталого розвитку урбанізованих територій. Забезпечення якісного транспортного обслуговування мешканців передмість і міста потребує комплексного підходу до оцінки та оптимізації параметрів роботи автобусних маршрутів. Особливої актуальності набуває удосконалення маршрутів, що з'єднують густонаселені житлові райони із центральною частиною міста та ключовими транспортними вузлами. Дослідження присвячене аналізу функціонування автобусного маршруту №29 у місті Львові, який з’єднує місто Винники із Залізничним вокзалом, проходячи через густозаселені райони та важливі соціально-культурні об’єкти. Маршрут характеризується маятниковим характером пасажиропотоку, що проявляється у високій завантаженості в ранкові години у напрямку до центру міста та ввечері — у зворотному напрямку. У ході дослідження виконано аналіз реального пасажиропотоку у різні періоди доби, побудовано епюри розподілу пасажирів по зупинках і перегонах, визначено інтенсивність руху та коефіцієнти заповненості транспортних засобів. Проведено техніко-економічне обґрунтування вибору автобусів МАЗ 203 для обслуговування маршруту. Оцінено річні витрати на матеріальні ресурси, зокрема паливо, мастила, шини, з урахуванням експлуатаційних характеристик транспортного засобу. На основі отриманих даних було запропоновано оновлений графік руху, оптимізовано кількість автобусів та розроблено графоаналітичний розрахунок змін водіїв. Також сформовано рекомендації щодо покращення інфраструктури зупинок та підвищення безпеки на небезпечних ділянках маршруту.

Efficient operation of urban public transport is a key element in ensuring the sustainable development of urbanized areas. Providing high-quality transport services for residents of suburban areas and the city requires a comprehensive approach to evaluating and optimizing the performance of bus routes. This becomes especially relevant for routes that connect densely populated residential areas with the city center and major transportation hubs. This research focuses on analyzing the operation of bus route No. 29 in Lviv, which connects the town of Vynnyky with the Main Railway Station, passing through residential districts and important social and cultural landmarks. The route is characterized by a pendulum-like pattern of passenger flow, with peak loadings towards the city center in the morning and in the reverse direction in the evening. The study includes an analysis of passenger flows during different periods of the day, construction of diagrams showing the distribution of passengers at stops and along route segments, calculation of passenger intensity and occupancy coefficients of the vehicles. A technical and economic justification was developed for the selection of MAZ 203 buses for servicing the route. Annual resource costs were calculated, including fuel, lubricants, and tires, based on the operational characteristics of the vehicle. Based on the analysis, an updated timetable was proposed, the required number of buses was optimized, and a graph-analytical calculation of driver shifts was developed. Recommendations were made to improve bus stop infrastructure and enhance safety along hazardous segments of the route.
Assessment of the functioning parameters of bus route No. 29 in Lviv
Keywords: 6.275.03.03; автобусний маршрут; пасажиропотік; графік руху; техніко-економічні показники; пасажирські перевезення; автотранспортне підприємство; якість обслуговування пасажирів; режим праці і відпочинку водіїв; bus route; passenger flow; timetable; technical and economic indicators; passenger transportation; transport enterprise; quality of passenger service; work and rest regime of drivers