Система аналізу та управління контентом на веб-сайті - Духнич, Ярослав-Микола Сергійович; Dukhnych, Yaroslav-Mykola Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2021)
В роботі виконується дослідження особливості побудови сайтів за допомогою систем керування вмістом. Також формується загальне визначення що таке CMS (Content Management System) [1] загалом і як вони працюють. В роботі формується наступне бачення такої системи, як системи яка призначена для створення та подальшої підтримки веб-сайту з мінімальними затратами часу та фінансів. Пізніше проводиться аналіз сьогоднішніх справ на ринку систем управління вмістом. Також в роботі виконується порівняльна характеристика найбільш популярних безкоштовних систем керування вмістом, а саме наступних систем: Joomla!, Drupal, WordPress, Kentico та Orchard [2]. Також за результатами проведеного аналізу, обирається одна система для виконання практичного завдання. В другому розділі проведено моделювання бізнес процесів, моделювання вимог проекту, таких як: бізнес вимоги, користувацькі вимоги, функціональні вимоги та нефункціональні вимоги також проведене моделювання об'єктів предметної області та моделювання процесів розв'язання задачі системи керування вмістом. Після чого, побудовані наступні UML-діаграми: діаграма варіантів використання, діаграма класів та діаграми діяльності. Ці діаграми відображають роботу обраної системи Kentico на прикладі інтернет-магазину. Далі в цій роботі представлено теорію по засобах, згідно з якими буде розроблено веб-додаток, а також будуть обґрунтовані ресурси, використані для розробки та реалізації проекту. Після теорії показаний повний процес ініціалізації та розгортання тестового сайту на базі обраної системи Kentico [3]. Розглядаються основні елементи адміністративної панелі цієї системи та проводиться їх огляд і тестування. Під час розробки використано середовище програмування – Visual Studio 2019 [4], платформа .NET 5 [5] з мовою програмування C#, система керування базами даних SQL Server [6], мова гіпертексту HTML5 та мова розмітки CSS3 [7]. Побудовано моделі та структуру цієї системи управління контентом, розроблено програмні модулі та протестована коректність роботи системи. В останньому розділі магістерської кваліфікаційної роботи проводиться розрахунок витрат на розробку програмного забезпечення системи. Проведено економічні розрахунки для відображення доцільності розробки програмно-апаратного комплексу, а також здійснено порівняння з існуючим аналогом. За результатами даних обчислень можна зробити висновок, що таке проектне рішення переважає над аналогом, а коефіцієнт конкурентоздатності становить 0,63. Отримано додатній економічний ефект у розмірі 11230,55грн. Тому можна зробити висновок, що розробка і впровадження сайтів з використанням цієї системи є актуально. Об’єкт дослідження - процес управління контентом на веб-сайті за допомогою популярних систем. Предмет дослідження - програмні застосунки для управління контентом на веб-сайті Мета дослідження - аналіз інформації та практична розробка зразка на базі обраної системи керування вмістом. Результати дипломної роботи є те що досліджувана система надала можливості розробки системи e-commerce веб-сайту, яка готова для використання. Ця система є достатньо гнучкою для подальшої розробки та удосконалення та реалізована використовуючи сучасні технології, які дозволяють оптимізувати та покращити процес розробки програмного забезпечення в даній галузі.

The paper studies the peculiarities of building sites using content management systems. There is also a general definition of what a CMS (Content Management System) [1] is in general and how they work. The paper forms the following vision of such a system as a system designed to create and maintain a website with minimal time and money. Later, an analysis of today's affairs in the market of content management systems. The paper also compares the most popular free content management systems, namely the following systems: Joomla !, Drupal, WordPress, Kentico and Orchard [2]. Also, based on the results of the analysis, one system is selected to perform a practical task. The second section provides modeling of business processes, modeling of project requirements, such as: business requirements, user requirements, functional requirements and non-functional requirements, also modeling of subject area objects and modeling of processes for solving the problem of content management system. Then, the following UML diagrams are constructed: usage diagram, class diagram and activity diagram. These diagrams show the operation of the selected Kentico system on the example of an online store. Further in this work the theory on means according to which the web application will be developed, and also the resources used for development and realization of the project will be proved. After the theory, the complete process of initialization and deployment of the test site based on the selected Kentico system is shown [3]. The main elements of the administrative panel of this system are considered and reviewed and tested. During the development, a programming environment was used - Visual Studio 2019 [4], .NET 5 platform [5] with C # programming language, SQL Server database management system [6], HTML5 hypertext language and CSS3 markup language [7]. Models and structure of this content management system have been built, software modules have been developed and the correctness of the system operation has been tested. In the last section of the master's qualification work is the calculation of costs for software development system. Economic calculations are made to reflect the feasibility of developing a software and hardware complex, as well as a comparison with the existing analogue. According to the results of these calculations, we can conclude that such a design solution prevails over the analogue, and the competitiveness factor is 0.63. A positive economic effect in the amount of UAH 11,230.55 was obtained. Therefore, we can conclude that the development and implementation of sites using this system is relevant.Study object - the process of managing content on a website using popular systems. Scope of research - software applications for content management on the website Goal of research - the analysis of information and practical development of a sample based on the selected content management system. The results of the thesis are that the studied system provided opportunities to develop an e-commerce system that is ready for use, is flexible enough for further development and improvement and implemented using modern technologies that optimize and improve the software development process in this area.
Content analysis and management system on the website
Keywords: 8.124.00.03; веб-сайт; система керування вмістом; CMS; Joomla!; Drupal; WordPress; Kentico; Orchard; шаблон; модуль; website; content management system; CMS; Joomla !; Drupal; WordPress; Kentico; Orchard; template; module