Особливості толерування невизначеності та прийняття рішень у працівників ІТ-сфери - Сорочка, Оксана Василівна; Sorochka, Oksana Vasylivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У дослідженні вивчено вплив толерантності до невизначеності та особливостей прийняття рішень на адаптацію й продуктивність в умовах нестабільності, зокрема в ІТ-сфері. Теоретичний аналіз показав, що толерантність до невизначеності впливає на вибір між раціональними й інтуїтивними механізмами прийняття рішень. Високий рівень толерантності пов’язаний із креативністю, готовністю до ризику й ефективністю діяльності, тоді як низький рівень спричиняє прокрастинацію, уникнення рішень і зростання тривожності. Емпіричне дослідження серед ІТ-спеціалістів виявило, що толерантність до невизначеності та готовність до змін варіюються залежно від віку та досвіду. Молодші працівники частіше демонструють уникнення, прокрастинацію й тривожність, тоді як старші більш стабільні й цілеспрямовані. Статистичний аналіз підтвердив зв’язок між толерантністю до невизначеності й такими рисами, як оптимізм і впевненість, а також визначив чотири стилі прийняття рішень: активний, обережний, цілеспрямований і винахідливий. Виявлено гендерні особливості: жінки мають вищу тривожність, але більше винахідливості й рефлексії, що підкреслює необхідність гендерно-чутливого підходу. Рекомендовано створювати безпечне середовище та розвивати когнітивну й емоційну гнучкість для підвищення адаптивності працівників.

The study examines the impact of uncertainty tolerance and decision-making characteristics on adaptation and productivity in conditions of instability, in particular in the IT sector. Theoretical analysis has shown that uncertainty tolerance influences the choice between rational and intuitive decision-making mechanisms. A high level of tolerance is associated with creativity, risk-taking, and performance, while a low level leads to procrastination, decision avoidance, and increased anxiety. An empirical study among IT professionals found that tolerance for uncertainty and readiness for change varies by age and experience. Younger employees are more likely to demonstrate avoidance, procrastination, and anxiety, while older employees are more stable and focused. Statistical analysis confirmed the link between tolerance for uncertainty and traits such as optimism and confidence, and identified four decision-making styles: active, cautious, focused and resourceful. Gender differences have been identified: women have higher anxiety but more resourcefulness and reflection, which highlights the need for a gender-sensitive approach. It is recommended to create a safe environment and develop cognitive and emotional flexibility to increase the adaptability of employees.
Peculiarities of uncertainty tolerance and decision-making among IT workers
Keywords: 8.053.00.01; толерантність до невизначеності; прийняття рішень; адаптація; продуктивність; ІТ-сфера; тривожність; гендерні особливості; когнітивна гнучкість; tolerance to uncertainty; decision-making; adaptation; productivity; IT sphere; anxiety; gender characteristics; cognitive flexibility