Страхування безробіття в Україні: механізми та ефективність виплат - Сидоренко, Олександр Олегович; Sydorenko, Oleksandr Olehovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Система страхування на випадок безробіття в Україні є важливим елементом соціального захисту, особливо в умовах воєнного стану, економічної нестабільності та високого рівня безробіття серед населення. Діяльність Державної служби зайнятості, що координується через регіональні центри, зокрема Львівську філію, відіграє ключову роль у наданні допомоги безробітним, їхній перекваліфікації та працевлаштуванні. У роботі проаналізовано основні механізми системи страхування безробіття, вивчено нормативно-правову базу, виявлено ключові проблеми – недостатній рівень фінансування, нерівний доступ до послуг, надмірна бюрократія. Проведено порівняльний аналіз із системами безробіття в країнах ЄС та США. У третьому розділі роботи здійснено ґрунтовне дослідження стану виплат, надходжень і механізмів соціального страхування на прикладі Львівської філії Львівського обласного центру зайнятості. Розроблено практичні рекомендації щодо вдосконалення регіональних механізмів реалізації страхових програм, зокрема впровадження цифрових рішень, адаптації виплат до локальних умов та підвищення якості послуг через професійне навчання та співпрацю з роботодавцями. Об’єкт дослідження: система страхування на випадок безробіття в Україні. Предмет дослідження: механізми надання соціального захисту безробітним особам через страхові виплати та державні програми. Мета дослідження – оцінити ефективність функціонування системи страхування на випадок безробіття в умовах сучасних викликів та розробити рекомендації для її вдосконалення. Результати дослідження: виявлено, що поточна система потребує оновлення, зокрема у сфері цифровізації, скорочення строків реєстрації та посилення програм активного сприяння зайнятості. Обґрунтовано шляхи покращення діяльності на регіональному рівні, з урахуванням викликів та потреб вразливих категорій населення.

The system of unemployment insurance in Ukraine is a crucial component of the national social protection framework, especially under martial law, economic instability, and rising unemployment. The activities of the State Employment Service, particularly its regional branches like the Lviv Office, play a vital role in providing support to the unemployed, including requalification and employment facilitation. This study analyzes the core mechanisms of the unemployment insurance system, explores the legal framework, and identifies key issues such as insufficient funding, unequal access to services, and excessive bureaucracy. A comparative analysis with unemployment insurance models in EU countries and the USA is conducted. In the third chapter of the thesis, an in-depth analysis of the state of benefit payments, revenue flows, and social insurance mechanisms was conducted based on the case of the Lviv branch of the Lviv Regional Employment Center. Practical recommendations were developed to improve regional mechanisms for implementing insurance programs, including the introduction of digital solutions, adaptation of payments to local conditions, and enhancement of service quality through professional training and cooperation with employers. Object of the study: the unemployment insurance system in Ukraine. Subject of the study: mechanisms of social protection for unemployed individuals through benefit payments and government programs. Purpose of the study: to assess the effectiveness of the unemployment insurance system in modern conditions and propose recommendations for its improvement. Research findings: the current system requires modernization, particularly in digitalization, reducing registration delays, and strengthening active employment programs. The ways to improve operations at the regional level have been substantiated, taking into account the challenges and needs of vulnerable population groups.
Unemployment insurance in Ukraine: mechanisms and efficiency of payments
Keywords: 6.232.00.00; страхування безробіття; центр зайнятості; виплати безробітним; соціальний захист; перекваліфікація; міжнародний досвід; реформування; unemployment insurance; employment center; unemployment benefits; social protection; retraining; international experience; reform