Система розподілених контактних вимірювань на основі автономних мобільних інтелектуальних агентів - Бочкарьов, О. Ю.; Голембо, В. А. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2001)
Розглядається можливість побудови систем довготривалих розподілених вимірювань на основі автономних мобільних інтелектуальних агентів в рамках теорії колективної поведінки. Сформульовано ідею подібності природи об’єкта дослідження (синергетичні прояви навколишнього середовища) та архітектури інструменту дослідження (вимірювально-обчислювальна мережа на основі автономних мобільних інтелектуальних агентів, здатних до самоорганізації спільних узгоджених дій). Approaches in developing long-term distributed measuring systems based on autonomous mobile intelligent agents are considered in framework of cooperative behavior theory. An idea of similarity of measuring object nature (environmental synergy processes) and measuring instrument architecture (measuring-processing network based on autonomous mobile intelligent agents which are capable to selforganization) are stated.