Максимів, Н. Л.Олійник, Л. П.2016-11-242016-11-242016Максимів Н. Л. Застосування ультразвуку для очищення стічної води у харчовій промисловості / Н. Л. Максимів, Л. П. Олійник // Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування : збірник наукових праць. – 2016. – № 841. – С. 308–315. – Бібліографія: 11 назв.https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/34468Досліджено вплив ультразвуку на зменшення величини біологічного та хімічного забруднення стічної води. Наші результати показують, що окиснення органічних сполук, що виділяються в дисперсії під час обробки ультразвуком, відбувається за реакцією першого порядку. Дисперсія мікроорганізмів – гетерогенна система, і її окиснення відбувається за реакцією псевдодругого порядку, очевидно, тільки на поверхні клітин. Запропоновано математичну модель, яка описує процес руйнування агломератів клітин мікроорганізмів. Influence of ultrasound on a decrease of the biological and chemical impurities of wasterwater was investigated. Our results shown that oxidation of organic compounds during sonication proceeds according to the pseudo first order reaction. Dispersion of microorganisms is heterogenic system and its oxidation proceeds only on the cell surface according to pseudo second order reaction. A mathematical model of ultrasonic degradation of microorganisms aggregate was proposed.uaакустична кавітаціяводоочищеннякінетика реакціїбіологічне забрудненняхімічне споживання киснюacoustic cavitationwater purificationkinetic of reactionbiological impuritieschemical oxygen demandЗастосування ультразвуку для очищення стічної води у харчовій промисловостіThe use of ultrasound for wastewater treatment in the food industryArticle