Чинники психологічного благополуччя молоді під час воєнного стану - Ротбауер, Вікторія Петрівна; Rotbauer, Viktoriia Petrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Психологічне благополуччя – багатофакторне явище, що охоплює загальне щастя людини, задоволеність життям, мету в житті, а також психічне та емоційне здоров'я. Самотність є результатом процесу, під час якого людина порівнює свої існуючі особисті стосунки з бажаними чи очікуваними. Копінгом є процес, під час якого люди оцінюють, чи є ситуація загрозою, викликом або не має відношення до їхнього благополуччя. З метою дослідження чинників психологічного благополуччя молоді під час воєнного стану було досліджено 145 осіб віком від 18 до 25 років та різної статі. Показники благополуччя були кореляційно пов’язаними зі схильністю до переживання самотності, самоаналізом та адаптивними копінг-стратегіями. Виявлено відмінності між рівнями психологічного благополуччя за стійкістю та розповсюдженістю відчуття самотності, наданням переваги деструктивним копінг-стратегіями, та за регіоном проживання.

Psychological well-being is a multifactorial phenomenon that encompasses a person's overall happiness, life satisfaction, purpose in life, and mental and emotional health Loneliness is the result of a process in which a person compares his or her existing personal relationships with desired or expected ones. Coping is a process in which people assess whether a situation is a threat, a challenge, or irrelevant to their well-being. In order to study the factors of psychological well-being of young people during martial law, 145 people aged 18 to 25 and of different genders were studied. The indicators of well-being were correlated with the tendency to experience loneliness, introspection, and adaptive coping strategies. Differences between the levels of psychological well- being in terms of the persistence and prevalence of loneliness, preference for destructive coping strategies, and region of residence were found.
Factors of psychological well-being of young people during martial law
Keywords: 8.053.00.01; психологічне благополуччя; самотність; проблемо-орієнтовані копінг- стратегії; емоційно-фокусовані копінг-стратегії; уникаючі копінг-стратегії; psychological well-being; loneliness; problem-oriented coping strategies; emotionally focused coping strategies; avoidant coping strategies