Оборонні укріплення Надстублянщини – волості княжого міста Пересопниці у X–XI ст. - Терський, C. В. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2009)
Досліджуються особливості топографії та розміщення військово-стратегічних об’єктів одного із центральних князівств Волині – Пересопницького. На тлі військово- політичної історії у світлі археологічних досліджень аналізується стан оборонних споруд. Подано характеристику найважливіших пам’яток його військової історії, більшість з яких ще належить поглиблено вивчати. The process to accumulate of knowledge about medieval military complex and weapons also thanks to archaeologist investigations of the Peresopnycia’ prinsipality in this article has been investigated. All this generalizations of the main monuments of the Peresopnycia’s military history has been investigations.