Застосування принципу естетичності в проектуванні картографічних умовних позначень - Полякова, Наталія; Poliakova, Natalia (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Розглянуто один з принципів, на основі яких виконують проектування картографічних умовних позначень. Зазначено, що принцип естетичності відбиває візуальне сприйняття уявлень природи і мистецтва, об’єднаних поняттям узагальненого образу. Доведено, що на рівень світосприйняття впливають різні рівні розвитку та свідомості користувача, наприклад, це може бути рівень та якість освіти тощо. Виділено основні закономірності естетичної свідомості та привабливості картографічних моделей: лінгвоцентрична, графоцентрична, антроцентрична (з її різновидами). Зроблено висновки щодо важливості вивчення принципу естетичності у відношенні якості проектування та зручності користування картографічними моделями.

The article outlines one of the principles for designing map symbols. It says that the principle of aesthetics reflects the visual perception of nature and art representations united by the notion of a generalized image. The article proves that the degree of world-perception is influenced by different levels of development and conscientiousness of a map user, e.g. degree and quality of his/her education, etc. The article differentiates basic patterns of aesthetic consciousness and attractiveness of cartographic models such as: linguacentric, graphocentric, anthropocentric (and its variations). It concludes by pointing out the importance of studying the aesthetics’ principle in relation to design quality and convenience while using cartographic models.
Application of the aesthetics’ principle for designing map symbols
Keywords: властивості естетичності; узагальнений образ; привабливість картографічних моделей; вікові групи; закономірності естетичної свідомості; aesthetic properties; generalized image; the attractiveness of cartographic models; age groups; patterns of aesthetic consciousness; 528.92; 18