Журналістські розслідування на «Суспільне медіа»: тематика та наслідки - Тихоліз, Анна Олександрівна; Tykholiz, Anna Oleksandrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом дослідження є: журналістські розслідування на платформах «Суспільне медіа». Предметом дослідження є: тематика та наслідки журналістських розслідувань, здійснених журналістами «Суспільного». Метою роботи є: проаналізувати тематичне наповнення журналістських розслідувань на «Суспільне медіа» та з’ясувати їхній вплив на суспільство. Завдання роботи: охарактеризувати особливості журналістських розслідувань як жанру, дослідити специфіку роботи журналістів-розслідувачів у межах «Суспільного», класифікувати основні теми розслідувань, проаналізувати приклади резонансних проєктів і визначити їхні наслідки, а також дослідити роль розслідувань у формуванні демократичного інформаційного простору. Результати дослідження: журналістські розслідування на «Суспільне медіа» є важливим інструментом контролю за владою та виявлення суспільно важливих проблем. Тематика розслідувань охоплює корупцію, зловживання владою, конфлікти інтересів, соціальні проблеми. Результати свідчать про те, що такі проєкти здатні формувати суспільну думку, впливати на прийняття рішень і сприяти прозорості в державному управлінні.

The object of the study is: journalistic investigations on the platforms of Suspilne Media. The subject of the study is the topics and consequences of journalistic investigations carried out by Suspilne journalists. The purpose of the study is to analyse the thematic content of journalistic investigations on Suspilne Media and to find out their impact on society. Objectives: to describe the features of investigative journalism as a genre, to study the specifics of the work of investigative journalists within the Suspilne TV channel, to classify the main topics of investigations, to analyse examples of high-profile projects and determine their consequences, and to explore the role of investigations in shaping a democratic information space. Results of the study: Investigative journalism on Suspilne Media is an important tool for controlling the authorities and identifying socially important issues. The topics of investigations include corruption, abuse of power, conflicts of interest, and social issues. The results show that such projects can shape public opinion, influence decision-making, and promote transparency in public administration.
Journalistic investigations on «Suspilʹne media»: topics and consequences
Keywords: 6.061.00.00; журналістика; розслідування; Суспільне; медіа; аналіз; вплив. Перелік використаних джерел: 1. Величко І. Журналістські розслідування та боротьба з інформаційними маніпуляціями / І. Величко. — Львів: Видавництво «Наука»; 2021. 2. Ганжа Л. Медіа-платформи та їх роль у розслідуваннях корупції / Л. Ганжа. — Київ: Видавництво «Український медіацентр»; 2022. 3. Стратієнко А. Розслідування медіа-маніпуляцій у політичних процесах / А. Стратієнко. — Медіаекономіка; 2017. — № 4. — С. 101–115. 4. Пилипенко В. Журналістика та демократія: роль розслідувань у правовому суспільстві / В. Пилипенко. — Київ: Академія політичних наук; 2021; journalism; investigation; Public Broadcasting; media; analysis; impact