Інформаційна система супроводу прийняття рішень в геймдизайні - Волошко, Тарас Олегович; Voloshko, Taras Olehovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2021)
На сьогодні гостро постало В сьогоденні важко уявити сучасний світ без мобільних ґаджетів, комп'ютерів, ігрових приставок та іншої розважальної техніки, яка формує наше дозвілля у вільний час. Після технічної революції та приходу комп'ютерів у кожен дім, активно почала розвиватись ігрова індустрія. Як виявилось машини, які мали призначення робочої техніки, можуть бути непоганою ігровою платформою. Розробка комп'ютерних ігор перетворилась на цілу індустрію з безліччю напрямків. А кількість фанатів цифрових розваг налічує сотні мільйонів. Уже сьогодні проводяться численні змагання з кіберспорту і ця тенденція продовжує зростати [1]. Ігрова індустрія зараз дуже активно розвивається через багато різноманітних факторів. В ігровому світі крутяться чималі фінансові потоки, а значна кількість ґеймерів живе віртуальним життям, спускаючи сотні доларів на розвиток свого онлайн-героя. Сьогодні створити унікальну гру незалежно від платформи надзвичайно складно, потрібна повноцінна команда спеціалістів, креативна ідея та чимало старань. Тому корпорації шукають нові ніші та жанри в яких затрати будуть малі а потенційний дохід набагато більший. Яскравим представником популярного зараз жанру є — “HyperCasual” ігри, котрі були чітко відомою нішею в останні роки. У 2013 році ці ігри різко зросли на ринку з Flappy Bird. Відтоді цей жанр не занепав. Мобільні ігри, зокрема, отримали величезний прибуток від цього [2]. Метою дослідження, згідно з актуальністю теми, можна визначити, що метою виконання дослідження є розроблення системи підтримки прийняття рішень в гейм-дизайні, а також створення гри на основі отриманих рекомендацій. Об’єкт дослідження виступає саме система підтримки прийняття рішень в розробці ігор. Предмет дослідження є розуміння правильного прийняття рішень в гейм-дизайні та використання запропонованого рішення для реалізації гіперказуальної гри. У результаті проведеного дослідження було розглянуто роботу системи прийняття рішень в геймдизайні. Та на основі проведеного аналізу реалізоване продуктове рішення у вигляді ігрового проєкту в жанрі Hyper Casual. Завдяки даній системі получилось значно зменшити час для опрацювання інформаційних ресурсів і виявлення ключових характеристик.

Today it is difficult to imagine the modern world without mobile gadgets, computers, game consoles and other entertainment equipment that shapes our leisure time. After the technical revolution and the arrival of computers in every home, the gaming industry began to develop rapidly. As it turned out, machines that had the purpose of working equipment can be a good gaming platform. The development of computer games has become a whole industry with many directions. And the number of fans of digital entertainment is in the hundreds of millions. Numerous e-sports competitions are already held today and this trend continues to grow [1]. The gaming industry is now very active due to many different factors. There are a lot of financial flows in the game world, and a significant number of gamers live a virtual life, spending hundreds of dollars on the development of their online hero. Today, creating a unique game regardless of the platform is extremely difficult, you need a full team of specialists, a creative idea and a lot of effort. Therefore, corporations are looking for new niches and genres in which costs will be low and potential income is much higher. A striking representative of the now popular genre is "HyperCasual" games, which have been a well-known niche in recent years. In 2013, these games rose sharply in the market with Flappy Bird. Since then, the genre has not declined. Mobile games, in particular, have made huge profits from this [2]. The purpose of the study, according to the relevance of the topic, we can determine that the purpose of the study is to develop a decision support system in game design, as well as to create a game based on the recommendations received. The object of research is the decision support system in game development. The subject of research is to understand the correct decision-making in game design and use the proposed solution to implement a hyper-casual game. As a result of the study, the work of the decision-making system in game design was considered. But based on the analysis, the product solution was implemented in the form of a game project in the Hyper Casual genre. Thanks to this system, it was possible to significantly reduce the time for processing information resources and identifying key characteristics.
Information system for decision support in game design
Keywords: 6.126.00.01; — СППР; прийняття рішень в геймдизайні; визначення ключових характеристик гри; розробка ігор; ігри в жанрі Hyper Casual. Перелік використаних джерел: 1. Ігрова індустрія; історії перспективи. Як стати розробником ігор? Logos IT academy : веб-сайт. URL: https://lviv.logos-academy.com/igrova-industriya-istoriyi-perspektyvy-yak-staty-rozrobnykom-igor (дата звернення: 10.09.2019). 2. Why Are Hypercasual Games so Popular? MPL : веб-сайт. URL: https://www.mpl.live/blog/why-are-hypercasual-games-so-popular/ (дата звернення: 16.11.2021); - DSS; decision-making in game design; definition of key characteristics of the game; game development; games in the genre of Hyper Casual. List of used literature sources: 1. Ігрова індустрія; історії перспективи. Як стати розробником ігор? Logos IT academy : веб-сайт. URL: https://lviv.logos-academy.com/igrova-industriya-istoriyi-perspektyvy-yak-staty-rozrobnykom-igor (дата звернення: 10.09.2019). 2. Why Are Hypercasual Games so Popular? MPL : веб-сайт. URL: https://www.mpl.live/blog/why-are-hypercasual-games-so-popular/ (дата звернення: 16.11.2021)