Проблеми визначення поняття “кримінально-правова кваліфікація” - Сорока, Світлана; Коваль, Марія; Soroka, Svitlana; Koval, Maria (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Розглянуто питання визначення поняття "кримінально-правова кваліфікація". Відзначено, що для регулювання найважливіших суспільних відносин, державою приймаються закони, якими встановлюються загальноприйняті правила поведінки. Закон про кримінальну відповідальність є одним із важливих засобів охорони життя, здоровʼя, честі, гідності, недоторканності і безпеки людини як найвищої соціальної цінності, державного ладу України, її політичної та економічної систем, власності й усього правопорядку від злочинних посягань і засобом боротьби з ними. Лише закон про кримінальну відповідальність містить кримінально-правові норми, які визначають загальні положення кримінального права, у якому встановлені принципи і підстави кримінальної відповідальності, злочинність і караність діянь, підстави звільнення від кримінальної відповідальності і покарання. Тому практика застосування кримінального закону має велике значення. Одним з найважливіших питань при застосуванні кримінального закону є питання кримінально-правової кваліфікації. Акцентовано, що питанням кваліфікації в кримінальному праві присвячено чимало праць. В кожній науковій праці, в якій розглядалось питання кримінально-правової кваліфікації кримінального правопорушення кожний науковець давав ії поняття. Проте, в середині минулого століття говорилось більш вузько про кваліфікацію злочинів, в подальшому при дослідженні цього питання підійшли більш широко і сьогодні ми говоримо про кримінально-правову кваліфікацію. Розкрито погляди науковців на визначення поняття "кваліфікація злочинів" і "кримінально-правова кваліфікація". Відмічено, що більш глибоко питанням кримінально-правової кваліфікації приділено в наукових працях В. Навроцького. Констатовано, що поняття кримінально-правової кваліфікації в Україні визначаються науковцями, як правило, в наукових працях, підручниках з кримінального права, відповідних монографіях, посібниках. Закон цього поняття не містить, що є прогалиною в законодавстві. Зазначено, що в Україні створена робоча група з питань розвитку кримінального права, якими запропоновано проект Кримінального кодексу України, який надає поняття кримінально-правової кваліфікації. Так, кримінально-правовою кваліфікацією є визначення статті (ї частини, пункту) цього Кодексу, що передбачає вчинене діяння та визначає його як кримінальне правопорушення (включаючи статті, які передбачають ознаки, що змінюють ступінь тяжкості злочину, наявність готування до злочину або замаху на злочин, вид співучасника та форму співучасті) або як діяння, що не є кримінальним правопорушенням Зроблено висновок, що поняття кримінально-правової кваліфікації, що дається в Проекті КК України є чітким і таким, що відображає сутність кваліфікації як процесу та результату певного напрямку правозастосовної діяльності. Закріплення в законодавстві кримінально-правових понять сприяє вдосконаленню кримінального законодавства, усуненню прогалин попереднього закону і допоможе працівникам правоохоронних органів при застосуванні кримінально-правових норм.

The issue of defining the concept of "criminal legal qualification" was considered. It is noted that in order to regulate the most important social relations, the state adopts laws that establish generally accepted rules of behavior. The law on criminal liability is one of the important means of protecting life, health, honor, dignity, inviolability and security of a person as the highest social value, the state system of Ukraine, its political and economic systems, property and the entire legal order from criminal encroachments and a means of combating them. Only the law on criminal responsibility contains criminal law norms that determine the general provisions of criminal law, which establishes the principles and grounds of criminal responsibility, criminality and punishment of acts, grounds for exemption from criminal responsibility and punishment. Therefore, the practice of applying the criminal law is of great importance. One of the most important issues in the application of the criminal law is the issue of criminal legal qualifications. It is emphasized that many works are devoted to the issue of qualification in criminal law. In each scientific work, in which the question of the criminal-legal qualification of a criminal offense was considered, each scientist gave its concept. However, in the middle of the last century, we spoke more narrowly about the qualification of crimes, in the future, the study of this issue was approached more broadly, and today we are talking about the criminal-legal qualification. The views of scientists on the definition of the concept of "qualification of crimes" and "criminal legal qualification" are disclosed. It is noted that V.Navrotskyi's scientific works dealt more deeply with the issue of criminal-legal qualifications. It has been established that the concepts of criminal law qualifications in Ukraine are defined by scientists, as a rule, in scientific works, textbooks on criminal law, relevant monographs, manuals. The law does not contain this concept, which is a gap in the legislation. It is noted that a working group on the development of criminal law has been created in Ukraine, which proposed a draft of the Criminal Code of Ukraine, which provides the concept of criminal-legal qualification. Yes, the criminal legal qualification is the definition of an article (its part, clause) of this Code that provides for the committed act and defines it as a criminal offense (including articles that provide for signs that change the degree of severity of the crime, the presence of preparation for a crime or an attempt to commit a crime , type of accomplice and form of complicity) or as an act that is not a criminal offense. It was concluded that the concept of criminal-legal qualification given in the Draft Criminal Code of Ukraine is clear and reflects the essence of qualification as a process and result of a certain direction of law enforcement activity. Enshrining criminal legal concepts in the legislation contributes to the improvement of criminal legislation, the elimination of gaps in the previous law and will help law enforcement officers in the application of criminal legal norms.
Problems of determining the concept “criminal legal qualification”
Keywords: кримінальна відповідальність; кваліфікація злочину; кримінально-правова кваліфікація; діяння; кримінальне правопорушення; стаття; закон; criminal liability; qualification of a crime; criminal-legal qualification; act; criminal offense; article; law; 343.2/.7