Проблеми збереження та охорони ландшафту дахів та панорами історичного міста - Бевз, М. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Розглянуто питання охорони панорами, силуету, архітектури “п’ятого фасаду” (ландшафту дахів) історичного міста. Що є предметом охорони і якими методами досягти позитивних результатів? Почасти відповідь на ці питання зафіксовано у вітчизняних містобудівних та пам’яткоохоронних нормативах. Але реально в останні роки багато історичних міст втратили свій історичний образ внаслідок зведення висотних новобудов у центральній частині. Необхідно змінити і вдосконалити форми охорони містобудівних компексів і розробити методику їх реставрації (регенерації), без зміни їх висотних параметрів. The questions about the preserve of panorama, silhouette, architecture of “five facade” (landscape of roofs) of historical city are observing in the article. What is the point of preserve and what methods to attain for positive results? Partly an answer for these questions is fixed in domestic town-planning and restoration norms. But in reality in the last years a lot of historical cities lost the historical appearance as a result of build of height new buildings in central part. It is necessary to change and perfect the forms of preserving of town-planning complexes and develop the method of their restoration (regenerations), not allowing to change them height parameters.
Keywords: силует дахів; історичне місто; архітектурно-містобудівне регулювання; silhouette of roofs; historical city; town-planning and restoration norms