Кіно як інструмент культурної дипломатії: аналіз успішних прикладів та стратегій для України - Файник, Адріана Андріївна; Fainyk, Adriana Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Cultural diplomacy is a means of implementing the foreign policy of the state and the development of society with the help of cultural achievements. Cinema is a powerful tool of cultural diplomacy due to its ability to tell stories, evoke emotions, and shape worldviews. It has been established that it promotes intercultural dialogue, breaks stereotypes and influences international relations. Today, when mutual understanding and respect for cultural diversity are extremely important, the role of cinema as a tool of cultural diplomacy is increasing. Keywords: cinematography, diplomacy, culture, feature films, documentary films, director, film festival.

Культурна дипломатія – це засіб реалізації зовнішньої політики держави та розвитку суспільства за допомогою здобутків культури. Кіномистецтво є потужним інструментом культурної дипломатії завдяки його здатності розповідати історії, викликати емоції та формувати світогляд. Встановлено, що він сприяє міжкультурному діалогу, ламає стереотипи та впливає на міжнародні відносини. Сьогодні, де взаєморозуміння та повага до культурного різноманіття надзвичайно важливі, роль кіно як інструменту культурної дипломатії зростає. Ключові слова: кіномистецтво, дипломатія, культура, художні фільми, документальне кіно, режисер, кінофестиваль.
Cinema as a Tool of Cultural Diplomacy: Analysis of Successful Examples and Strategies for Ukraine
Keywords: 6.291.00.02