Якуб Собєський як воєначальник та організатор оборонного будівництва на Львівщині у першій половині XVII ст. - Омельчук, Б. А. (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
Розглянута діяльність польського магната Якуба Собєського, спрямована на зміцнення оборони міст і сіл Руського воєводства від зовнішніх вторгнень упродовж першої половини XVII ст. Висвітлено основні земельні комплекси, що належали родині Собєських і творили економічне підґрунтя для масштабного оборонного будівництва на Львівщині. In this article activity of the Polish magnate Yakub Sobeskyi, directed on strengthening the defence of cities and villages of the Ruska province from external invasions during the first half of the XVII century, is examined. Here are highlighted basic estates which belonged to the Sobesky’s family and created economic subsoil for scale defensive building in Lviv.