Європейський вектор зовнішньої політики Великої Британії (2020-2025 рр.) - Ситник, Алевтина Олегівна; Sytnyk, Alevtyna Olehivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У період після Brexit зовнішня політика Великобританії зазнала суттєвих змін, особливо у взаєминах з державами європейського простору. Незважаючи на вихід з Євросоюзу, Сполучене Королівство продовжує активно впливати на систему безпеки в Європі, виступаючи ініціатором нових форматів стратегічного співробітництва. Дослідження цього питання стало особливо важливим у зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну, що продемонструвало необхідність ефективної координації на міжнародному рівні. Об’єкт дослідження - зовнішня політика Великої Британії. Предмет дослідження - основні пріоритети й особливості європейського напряму зовнішньої політики Великої Британії. Мета дослідження - аналіз основних пріоритетів зовнішньої політики Великої Британії у європейському просторі. У бакалаврській кваліфікаційній роботі здійснено комплексний аналіз особливостей формування британської зовнішньої політики у післябрекзитний період [2]. Розглянуто динаміку відносин із ЄС, роль країни в регіональних організаціях [4]. Також розглянуто її позицію в умовах нових викликів європейській безпеці [1]. Особлива увага приділена поглибленню українсько-британських відносин на тлі війни, включаючи військову, політичну та гуманітарну підтримку України [3]. У роботі окреслено ключові фактори, що формують сучасну європейську політику Великої Британії, та визначено її стратегічні орієнтири [5].

In the post-Brexit period, the UK's foreign policy has undergone significant changes, especially in its relations with the European Union. Despite leaving the European Union, the United Kingdom continues to actively influence the security system in Europe, initiating new formats of strategic cooperation. The study of this issue became especially important in connection with Russia's full-scale invasion of Ukraine, which demonstrated the need for effective coordination at the international level. Study objects - UK foreign policy. Scope of research - main priorities and features of the European direction of the UK's foreign policy. Goal of research - analysis of the main priorities of the UK's foreign policy in the European space. In his bachelor's thesis, he carried out a comprehensive analysis of the peculiarities of the formation of British foreign policy in the post-Brexit period [2]. The dynamics of relations with the EU and the country's role in regional organizations are considered [4]. Its position in the face of new challenges to European security is also considered [1]. Particular attention is paid to the deepening of Ukrainian-British relations against the backdrop of the war, including military, political and humanitarian support for Ukraine [3]. The paper outlines the key factors shaping London's current European policy and defines its strategic guidelines [5].
European Vector of the United Kingdom's Foreign Policy (2020-2025)
Keywords: 6.291.00.01; Велика Британія; зовнішня політика; Brexit; Європейський Союз; безпека; Україна; стратегічне партнерство; United Kingdom; foreign policy; Brexit; European Union; security; Ukraine; strategic partnership