Аналізування фінансової стійкості ТзОВ "Юва Енерджі" - Горячий, Святослав Андрійович; Horiachyi, Sviatoslav Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Горячий С.А., Джурик Х.Б. (керівник). Аналізування фінансової стійкості ТзОВ «Юва Енерджі». Бакалаврська кваліфікаційна робота. - Національний університет «Львівська політехніка», м. Львів, 2025. Розширена анотація У сучасних умовах ведення господарської діяльності підприємства функціонують в умовах економічної нестабільності, інфляційних коливань, зростання вартості ресурсів, обмеженого доступу до кредитних ресурсів та високого рівня конкуренції[3,с.125]. Особливо це стосується підприємств енергетичного сектору, які мають справу з капіталомісткими проєктами, довгостроковими зобов’язаннями та підвищеними ризиками у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Важливим є забезпечення стабільного функціонування підприємств в умовах економічної нестабільності, фінансових ризиків та конкуренції на енергетичному ринку[1]. Фінансова стійкість підприємства виступає запорукою його платоспроможності, інвестиційної привабливості та довготривалого розвитку[2,с.130]. Саме тому питання оцінки й підвищення фінансової стійкості є надзвичайно важливими для сучасних підприємств, зокрема для ТзОВ «Юва Енерджі». У першому розділі розглянуто основні теоретичні підходи до аналізу фінансової стійкості, а також методику її оцінювання за допомогою ключових фінансових показників. На прикладі ТзОВ «Юва Енерджі» проведено комплексний аналіз фінансової стійкості. У другому розділі проведено прогнозування величини чистого прибутку ТЗОВ «Юва Енерджі» методом найменших квадратів. Прогнозування величини чистого прибутку має ключове значення для ТзОВ «Юва Енерджі», адже саме цей показник є основним джерелом формування власних фінансових ресурсів підприємства. А також здійснено факторний аналіз коефіцієнта (автономії) фінансової незалежності ТзОВ «Юва Енерджі» за 2022-2024 роки. Об’єктом дослідження є фінансово-господарська діяльність підприємства як процес, що впливає на формування та підтримку його фінансової стійкості. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є проведення ґрунтовного аналізу фінансової стійкості ТзОВ «Юва Енерджі» з метою виявлення чинників, що впливають на її рівень, та формування рекомендацій щодо її підвищення. У дослідженні використано методи економічного аналізу, зокрема горизонтальний і вертикальний аналіз, коефіцієнтний аналіз, порівняльний аналіз, а також графічне відображення тенденцій. Інформаційною базою слугує фінансова звітність підприємства за 2022–2024 роки.

Horiachyi S.A, Dzhuryk Kh. B. (supervisor). Analysis of the financial stability of "Yva Energy" LLC. - Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract In modern conditions of conducting economic activity, enterprises operate in conditions of economic instability, inflationary fluctuations, rising resource costs, limited access to credit resources, and a high level of competition[3,с.125]. This is especially true for energy sector enterprises that deal with capital-intensive projects, long-term liabilities, and increased risks in the field of foreign economic activity. It is important to ensure the stable functioning of enterprises in conditions of economic instability, financial risks, and competition in the energy market[1]. The financial stability of an enterprise is the key to its solvency, investment attractiveness and long-term development [2,с.130]. That is why the issues of assessing and improving financial stability are extremely important for modern enterprises, in particular for Yva Energy LLC. The first section considers the main theoretical approaches to the analysis of financial stability, as well as the methodology for its assessment using key financial indicators. A comprehensive analysis of financial stability was conducted using the example of "Yva Energy" LCC. In the second section, the net profit of Yva Energy LLC is forecasted using the least squares method. Forecasting the net profit is of key importance for Yva Energy LLC, since this indicator is the main source of formation of the enterprise's own financial resources. A factor analysis of the coefficient (autonomy) of financial independence of Yva Energy LLC for 2022-2024 was also carried out. The object of the study is the financial and economic activities of an enterprise as a process that affects the formation and maintenance of its financial stability. The purpose of the study is to conduct a thorough analysis of the financial stability of Yva Energy LLC in order to identify factors that influence its level and formulate recommendations for its improvement. The study used economic analysis methods, including horizontal and vertical analysis, coefficient analysis, comparative analysis, and graphical display of trends. The information base is the company's financial statements for 2022–2024.
Analysis of the financial stability of "Yva Energy" LLC
Keywords: 6.072.00.00; фінансова стійкість; аналіз; підприємство; фінансові показники; управління. Література: 1.Вівчар О.Сучасні методи оцінювання фінансової стійкості підприємства // О.Вівчар; Т.Кос//«Молодий вчений». – 2023. №?4 (116). 2.Партин Г.О. Забезпечення фінансової стійкості підприємства за умов нестабільності середовища функціонування/ Г.О.Партин; С.Є. Папірник//Економіка підприємства та організація виробництва. 2022. № 3-4. С. 129–135. 3. Степаненко О. Фінансова стійкість підприємства в період воєнного стану: ризик; загрози; шляхи їх подолання/ О.Степаненко; А.Канельська// Підприємництво та інновації; (33); 2024 - с.123-130. https://doi.org/10.32782/2415-3583/33.21; financial stability; analysis; enterprise; financial indicators; management