Розроблення приводу подрібнювальної установки на основі роторної дробарки - Писарчук, Дмитро Володимирович; Pysarchuk, Dmytro Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота складається з вступу, технологічної, конструкторської та економічної частин, розділу охорони праці. Приводяться література та додаток. Об’єкт дослідження – подрібнювальна установка на основі роторної дробарки, яка складається з роторної дробарки та транспортерів подачі та відведення продукту дроблення – гірської породи. Предмет дослідження – розрахунок та проектування подрібнювальної установки на основі роторної дробарки. Метою бакалаврської роботи є розроблення конструкції привода подрібнювальної установки на основі роторної дробарки. В представленій бакалаврській роботі мова йде про подрібнення матеріалів твердого виду, яке є одним із найважливіших технологічних процесів, який широко застосовується в різних галузях народного господарства та промисловості. Його значення зумовлене необхідністю підготовки сировини до подальшої переробки, покращення фізико-хімічних властивостей матеріалів та оптимізації технологічних процесів. В технологічній частині описано сутність та призначення технологічного процесу подрібнення матеріалів, описано фізичні методи дроблення твердих матеріалів, основні чинники, що впливають на вибір методу подрібнення, види обладнання подрібнення твердих матеріалів. Окрему увагу за акцентовано на роторних дробарках, зокрема їх принципу роботи, конструкціях та застосуванні, їх перевагах та недоліках як в конструкції, так і в експлуатації. Наведено вісім конструктивно-технологічних схем роторних дробарок. В конструкторській частині описані вимоги до конструювання дробарок роторного типу, необхідні початкові дані для розробки конструкції дробарок ударної дії роторного типу, принцип роботи та конструкція подрібнювальної установки на основі роторної дробарки, яка розроблена в даній роботі. Далі описано принцип роботи та конструкція ударної роторної дробарки подрібнювальної установки, проведено розрахунок основних параметрів елементів подрібнювальної установки. В розрізі цього вибрано та розраховано параметри вібраційного транспортера подачі матеріалу на подрібнення, визначено ключові параметри стрічкового транспортера відведення подрібненої породи з ударної дробарки роторного типу, розрахунок основних параметрів безпосередньо роторної дробарки подрібнювальної установки. Також розраховано економічний ефект від впровадження подрібнювальної установки на основі роторної дробарки у виробництво, розроблено заходи з охорони праці при роботі з установкою. В графічній частині проекту приведені: загальний вид подрібнювальної установки на основі роторної дробарки, загальний вигляд роторної дробарки, складальну одиницю роторного вузла, деталювання елементів приводу, специфікації до складальних креслень. Ключеві слова: ударна дробарка, ротор, били, стрічковий транспортер, роликові опори, вібраційний транспортер, подрібнення матеріалів.

The work consists of an introduction, technological, design and economic parts, a section on labor protection. Literature and appendix are provided. The object of research is a grinding plant based on a rotary crusher, which consists of a rotary crusher and conveyors for feeding and discharging the crushing product - rock. The subject of the study is the calculation and design of a crushing plant based on a rotary crusher. The purpose of the bachelor's thesis is to develop the design of the drive of a crushing plant based on a rotary crusher. The presented bachelor's thesis deals with the grinding of hard materials, which is one of the most important technological processes widely used in various sectors of the national economy and industry. Its importance is due to the need to prepare raw materials for further processing, improve the physical and chemical properties of materials, and optimize technological processes. The technological part describes the essence and purpose of the technological process of grinding materials, describes the physical methods of crushing solid materials, the main factors influencing the choice of grinding method, types of equipment for grinding solid materials. Particular attention is paid to rotary crushers, in particular, their principle of operation, design and application, their advantages and disadvantages in both design and operation. Eight design and technological schemes of impact crushers are presented. The design part describes the requirements for the design of impact crushers, the necessary initial data for the development of the design of impact crushers of the rotary type, the principle of operation and the design of the grinding plant based on the rotary crusher developed in this paper. Next, the principle of operation and design of the impact crusher of the grinding plant are described, and the main parameters of the elements of the grinding plant are calculated. In this context, the parameters of the vibrating conveyor for feeding material for crushing were selected and calculated, the key parameters of the belt conveyor for removing crushed rock from the impact crusher of the rotary type were determined, and the main parameters of the rotary crusher of the grinding plant were calculated. The economic effect of the introduction of a crushing plant based on a rotary crusher into production was also calculated, and labor protection measures were developed for working with the plant. The graphical part of the project contains: a general view of the grinding plant based on a rotary crusher, a general view of the rotary crusher, an assembly unit of the rotary assembly, details of the drive elements, specifications for assembly drawings.
Development of a drive for a grinding plant based on a rotary crusher
Keywords: 6.133.00.00; impact crusher; rotor; bats; belt conveyor; roller bearings; vibratory conveyor; material grinding