Cosolvents Impact on some Properties of the Solutions and the Films of Succinamide Chitosan - Bazunova, Marina; Chernova, Valentina; Lazdin, Roman; Shurshina, Angela; Bazunova, Anna; Elinson, Mariya; Kulish, Elena (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
Запропоновано спосіб створення матеріалів медичного призначення з регульованими сорбційними, фізико-хімічними та деформаційно-міцністними властивостями на основі водорозчинної похідної амінополісахарид хітозану – сукцінаміда хітозану. Спосіб полягає в регулюванні процесів агрегації макромолекул в початкових розчинах внаслідок введення органічних ко-розчинників – ацетону та етанолу. Встановлено, що в змішаному розчиннику молекули сукцінаміда хітозану знаходяться не у вигляді ізольованих макромолекулярних клубків, а є системою взаємодіючих (агрегованих) макромолекул. Доведено, що за присутності ко-розчинника в системі доступність ланок макромолекул полімерів для взаємодії з ферментним препаратом зменшується, а фізико-механічні характеристики плівкових матеріалів покращуються.

The article deals with the method of the medical purpose materials creation with the controlled physico-chemical and mechanical deformation properties on the basis of water-soluble derivative of amino polysaccharide chitosan – succinamide chitosan. The essence of the method is the macromolecules aggregation processes regulation in the initial solutions by the injection of organic cosolvents – acetone and ethanol. It has been stated that in a mixed solvent succinamide chitosan molecules are not in the form of the isolated macromolecular balls but as the macromolecules interacting (aggregated) systems. It has been proved that the presence of cosolvents decreases the polymer macromolecule links capability to interact with an enzyme and increases physico-mechanical characteristics of the film materials.
Вплив ко-розчинників на деякі властивості розчинів та плівок сукциніміду хітозану
Keywords: натрієва соль сукциніміду хітозану; ко-розчинник; відносна в‘язкість; ферментативна деструкція; ступінь агрегації; крива сорбції; sodium salt of succinamide chitosan; cosolvent; relative viscosity; enzyme degradation; degree of aggregation; sorption curve