Акселерація трансґресії у філософії Ніка Ленда - Передрій, Богдан; Peredrii, Bohdan (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Проаналізовано трансформації поняття трансґресії у філософії Ніка Ленда, зокрема, у зв’язку з філософією Жоржа Батая та проєктом акселераціонізму самого Ніка Ленда. Нік Ленд стверджує, що позаяк трансґресія лише частково вирішує проблему смерті Бога, адже залишається плинним моментом досвідчення священного. Трансгресію слід подолати завдяки акселерації нігілістичних процесів, які тісно корелюють із динамікою зростання капіталу та штучного інтелекту (ШІ). У статті спершу розглянуто поняття трансґресії у Батая та його філософське підґрунтя, а потім простежено, як концепція Батая транс- формується у філософії Ленда у засади акселераціонізму, та звернено увагу на роль кібернетики у цьому зрушенні. Методологія дослідження передбачає порівняльний аналіз ідей Жоржа Батая та Ніка Ленда, а також залучає праці інших авторів, як-от Фрідріх Ніцше, Мішель Фуко, Мартін Гайдеґґер, Бенджамін Нойс та ін. Наприкінці статті розглянуто загальні питання, порушені акселераціонізмом, досліджено його зв'язок з трансгресією та її орієнто- ваними на майбутнє аспектами, а також запропоновано модель пост-трансгресивного досвіду.

The aim of the article is to analyze the transformation of the concept of transgression in Nick Land’s philosophy, particularly in relation to Georges Bataille’s philosophy and Land’s project of accelerationism. Land argues that transgression only partially addresses the problem of the death of God, as it remains confined to a fleeting moment experiencing the sacred. The transgression must be surpassed through the acceleration of nihilistic processes, which are linked with the dynamics of capital expansion and artificial intelligence (AI). The article first examines Bataille’s notion of transgression and its philosophical foundations, then traces how Bataille’s concepts are transformed in Land’s philosophy into the foundations of accelerationism and highlights the role of cybernetics in the shift. The methodology of the study involves a comparative analysis of the ideas of Georges Bataille and Nick Land, while engaging with the works of Friedrich Nietzsche, Michel Foucault, Martin Heidegger, Benjamin Noys, and others. The article concludes by addressing general issues raised by accelerationism, exploring its connection to transgression and its future-oriented dimensions, ultimately proposing a model of post-transgressive experience in line with Nick Land’s thought.
The Acceleration of Transgression in Nick Land’s Philosophy
Keywords: Нік Ленд; Жорж Батай; акселераціонізм; трансґресія; капітал; смерть Бога; штучний інтелект; Nick Land; George Bataille; accelerationism; transgression; capital; death of God; artificial intelligence; 12; 32