Дослідження захисних властивостей інгібіторів корозії, одержаних з відновлювальної сировини - Ониськів, І. М.; Романчук, В. В.; Топільницький, П. І.; Onyskyv, I.; Romanchuk, V.; Topilnytskyy, P. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Синтезовано нові інгібітори корозії на основі рослинних та тваринних жирів взаємодією з ди- або триетаноламінами, визначено оптимальні умови синтезу. Досліджено інгібуючу здатність синтезованих інгібіторів гравіметричним методом на зразках зі сталі, алюмінію та міді. Одержані результати порівнювали з антикорозійним ефектом відомих інгібіторів корозії. Встановлено, що інгібуючий ефект амідів на основі диетаноламіну і кислот яловичого жиру доволі високий навіть порівняно із відомими інгібіторами корозії.

New corrosion inhibitors from vegitable and animal fats interacted with di- or triethanolamine have been synthesized, the conditions of synthesis have been chosen. the inhibitory ability of synthesized inhibitors have been investigated by gravimetric method using samples of steel, aluminum and copper. The results were compared with anti-corrosion effect of known corrosion inhibitors. The inhibitory effect of amides from diethanolamine and beef fat acids is rather high even in comparison with the known corrosion inhibitors.
Research of protective properties of corrosion inhibitors derived from renewable raw materials
Keywords: корозія; інгібітори корозії; захист від корозії; corrosion; corrosion inhibitors; corrosion protection; 665.63.048