Пам’яті видатного вченого-геодезиста – професора А. Л. Островського - Перій, С.; Тревого, І.; Дрбал, О.; Periy, S.; Trevogo, I.; Drbal, O. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Висвітлено основні напрями і результати діяльності відомого талановитого науковця і педагога львівської геодезичної школи професора А. Л. Островського. 19 січня 2023 року львівська геодезична громадськість вшанувала 100-річчя від дня народження Аполлінарія Львовича Островського – видатного вченого, професора, вчителя, знаного в Україні та за кордоном. Професор А. Л. Островський опублікував понад 200 наукових праць, десятки методичних розробок з геодезії, топографії, приладознавства, йому належить 11 авторських свідоцтв та винаходів. Зародження львівської школи рефракції пов’язано з професорами тогочасного Львівського політехнічного інституту А. Д. Моторним та М. К. Мигалем, а перші дослідження впливу атмосферної рефракції на геодезичні вимірювання розпочав саме А. Л. Островський. Значною мірою успіх цієї роботи забезпечила наукова діяльність працівників галузевої науково-дослідної лабораторії ГНДЛ-18, якою у 1979–2006 рр. керував Аполлінарій Львович. Так було створено відому в науковому світі львівську геодезичну школу рефракції. Багато років проф. А. Л. Островський очолював регіональну Спеціалізовану раду із захисту докторських дисертацій з геодезії, активно працював у Навчально-методичній раді МОН України, у редакційних колегіях усіх наукових часописів з геодезії та інженерної геодезії, що видаються в Україні, був першим головним редактором наукового журналу “Геодинаміка”. Він був науковим керівником майже 30 здобувачів, які працювали над кандидатськими й докторськими дисертаціями. Серед учнів і студентів проф. А. Л. Островського – академік Національної академії наук України Я. С. Яцків, більше ніж десять провідних професорів-геодезистів, багато керівників геодезичних підприємств і установ в Україні та за кордоном. Плідна наукова, педагогічна та професійна діяльність проф. А. Л. Островського забезпечила йому заслужену повагу в науковому світі й геодезичному виробництві, відзначена високими званнями. Він заслужений діяч науки і техніки України, Почесний геодезист СРСР, Почесний геодезист України, нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ ступеня та багатьма відзнаками і медалями. Професор А. Л. Островський був стипендіатом Президента України. Свідченням непересічного авторитету і глибокої поваги з боку наукової геодезичної громадськості до А. Л. Островського є факт обрання його керівником і почесним головою оргкомітету Міжнародного науково-технічного симпозіуму “Геодезичний моніторинг навколишнього середовища: GPS і GIS-технології”, який щорічно, протягом багатьох років працював у м. Алушта (Крим).

The main directions and results of the activity of the famous talented scientist and teacher of the Lviv Geodetic School, professor A.L. Ostrovsky. On January 19, 2023, the Lviv geodetic community honored the 100th anniversary of the birth of Ostrovsky Apollinariy Lvovich – an outstanding scientist, professor, teacher known in Ukraine and abroad. Professor A. L. Ostrovsky published more than 200 scientific works, dozens of methodical developments in geodesy, topography; instrument science, he owns 11 copyright certificates and inventions. The birth of the Lviv School of Refraction is connected with the then professors of the Lviv Polytechnic Institute A. D. Motornyy and M. K. Mygal, and the first studies of the influence of atmospheric refraction on geodetic measurements were initiated by A. L. Ostrovsky To a large extent, the success in this work was brought about by the scientific activity of the employees of the branch research laboratory, which was managed by Apollinariy Lvovych in 1979–2006. This is how the Lviv Geodetic School of Refraction, known in the scientific world, was created. For many years, Prof. A. L. Ostrovsky headed the regional specialized Council for the defense of doctoral theses in geodesy, actively worked in the Educational and Methodological Council of the Ministry of Education and Culture of Ukraine, in the editorial boards of all scientific journals on geodesy and engineering geodesy published in Ukraine, and was the first editor-in-chief of the scientific journal Geodynamics. He was the scientific supervisor of almost 30 applicants who worked on candidate and doctoral theses. Among the pupils and students of Prof. A. L. Ostrovsky was an academician of the National Academy of Sciences of Ukraine Ya. S. Yatskiv, more than ten leading geodesist professors, many heads of geodetic enterprises and institutions in Ukraine and abroad. The fruitful scientific, pedagogical and professional activity of Prof. A. L. Ostrovsky brought him well-deserved respect in the scientific world and geodetic production, and was awarded high titles – Honored Worker of Science and Technology of Ukraine, “Honorary Surveyor of the USSR”, “Honorary Surveyor of Ukraine”, awarded with the Order of Merit III degree, and many honorary awards and medals. Professor A. L. Ostrovsky was a scholarship recipient of the President of Ukraine. Evidence of the unparalleled authority and deep respect on the part of the scientific geodetic community for A. L. Ostrovsky is the fact that he was elected as the head and honorary chairman of the organizing committee of the International Scientific and Technical Symposium “Geodetic Environmental Monitoring: GPS and GIS Technologies”, which has been held annually for many years worked in Alushta (Crimea).
Memory of the outstanding scientist – surveyor professor A. L. Ostrovsky
Keywords: Островський Аполлінарій Львович; рефракція; львівська школа рефракції; Ostrovsky Apollinarius Lvovych; refraction; Lviv school of refraction; 528.3