Метод опрацювання фрикативних звуків для діагностики захворювань органів голосового апарату не ранніх стадіях - Драґан, Я.; Дозорський, В.; Хвостівський, М.; Дедів, І. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Розроблено метод опрацювання фрикативних звуків на базі математичної моделі у вигляді періодично корельованого випадкового процесу, який дає змогу оцінити стан органів голосового апарату людини на ранніх стадіях їх захворювання. Встановлено, що отримані спектральні компоненти є характеристиками інформативних ознак фрика- тивного звуку і відповідають функціональному стану голосового апарату. The method of working of fricative sounds is developed on the base of mathematical model as the periodically correlated random process which enables to estimate being of vocal organs of man in the early stages of their disease. It is set that spectral components are got are descriptions of informing signs of fricative sound and show the functional state of vocal organs.
Keywords: фрикативний звук; періодично корельований випадковий процес; синфазний метод; fricative sound; periodically correlated random process; sinphase method