Simulation of Hybrid Solar Collector Operation in Heat Supply System - Мисак, Степан; Шаповал, Степан; Матіко, Галина; Mysak, Stepan; Shapoval, Stepan; Matiko, Halyna (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Здійснено дослідження та моделювання ефективності гібридного сонячного колектора в системі теплопостачання, що складається із двох окремих блоків, а саме теплового акумулятора та плоского сонячного колектора, з’єднаних між собою трубопроводами. Виконано аналіз та розрахунок теплових параметрів системи упродовж однієї доби, визначено оптимальні значення витрати теплоносія у сонячному колекторі та маси теплоносія в тепловому акумуляторі з метою досягнення максимальної теплової ефективності. Автори використовують програмне забезпечення SolidWorks та додаткові скрипти, запрограмовані за допомогою Python для моделювання роботи сонячного колектора та обчислення його теплової ефективності. Результати дослідження свідчать про високий потенціал гібридних сонячних колекторів для ефективного генерування і акумулювання теплової енергії як для домогосподарств, так і для малої промисловості. Результати дослідження можуть бути корисними для інженерів і вчених, які працюють у сфері альтернативних джерел енергії та енергоефективних систем.

The paper focuses on the investigation and the simulation of the efficiency of a hybrid solar collector in a heat supply system consisting of two separate units, namely a heat storage tank and a flat solar collector, which are interconnected by pipelines. The study includes the analysis and calculation of the thermal parameters of the system for one day and the determination of the optimal values of the flow rate of the heat carrier in the solar collector and the mass of the heat carrier in the heat storage tank to achieve maximum thermal efficiency of the system. The authors use SolidWorks software and additional scripts programmed using Python to simulate the operation of the solar collector and to calculate its thermal efficiency. The results of the study show the high potential of hybrid solar collectors for efficient generation and accumulation of thermal energy both for households and small industries. This paper may be useful for engineers and scientists working in the field of alternative energy sources and energyefficient systems.
Моделювання роботи гібридного сонячного колектора в системі теплопостачання
Keywords: гібридний сонячний колектор; система теплопостачання; тепловий бак-акумулятор; моделювання; hybrid solar collector; heat supply system; heat storage tank; simulation