Інтеграція та супровід проектними командами інформаційно- технологічних продуктів впродовж життєвого циклу - Верес, О. М.; Пасічник, Володимир Володимирович; Кунанець, Наталія Едуардівна; Veres, Oleg; Pasichnyk, Volodymyr; Kunanets, Nataliia (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Підтверджено, що інтелектуальні системи розробляли із застосуванням єдиних науково-методичних принципів та низки вимог, формуванню яких передує ґрунтовний та всебічний системний аналіз суб’єктів діяльності. Проаналізовано історію формування автоматизованих систем управління вищим навчальним закладом у Національному університеті “Львівська політехніка”. Подано концепт DevOps як інноваційної парадигми формування та функціонування команд ІТ-проектів. Парадигму DevOps подають автори як комплекс інформаційних технологій, які в системному поєднанні забезпечують високоефективне функціонування інтегрованої команди ІТ-проекту – системних аналітиків, розробників, інтеграторів та експлуатаційників, що реалізує та підтримує його на всіх етапах життєвого циклу. DevOps – це набір комунікаційних практик, які сприяють швидкому і надійному створенню, тестуванню та впровадженню передових інформаційно-технологічних продуктів у промислову експлуатацію. Концепція DevOps основана на побудові ефективної культури комунікування, яка забезпечує продуктивну співпрацю між усіма членами команди проекту. Культура комунікування є одним з найважливіших факторів успіху втілення концепції DevOps. Формування та реалізація концепції спільної відповідальності, прозорості та швидшого зворотного зв'язку є надійним базисом функціонування високофахової команди DevOps. Команди, які працюють над інформаційно-технологічним проектом (ІТпроектом), доволі часто не дотримуються принципів внутрішньокомандного “системного мислення”. За внутрішньою природою комплекс інформаційних технологій DevOps передбачає використання саме такої методології “системного мислення”, що загалом позитивно впливає на загальну успішність роботи команди, яка реалізовує проект. Концепція DevOps усуває бар'єри між традиційно ізольованими групами розробників та фахівців, що експлуатують систему, об’єднуючи їх в єдину комплексну команду. Згідно з концепцією DevOps члени команди працюють з метою якнайповнішої оптимізації та підвищення продуктивності праці розробників, а також підвищення надійності продукту під час його промислової експлуатації.

The authors noted that the development of intellectual systems was carried out on the basis of the application of uniform scientific and methodological principles and a number of requirements, the formation of which is preceded by a thorough and comprehensive system analysis of actors. The history of the formation of automated control systems for higher educational institutions at the National University “Lviv Polytechnic” is analyzed. The concept of DevOps is presented as an innovative paradigm for the formation and operation of IT project teams. The DevOps paradigm is presented by the authors as an information technology complex, which in a system combination provides a highly effective operation of the integrated team of the IT project – system analysts, developers, integrators and operators, which implements and supports it at all stages of the life cycle. DevOps is a set of communication practices that contribute to the rapid and reliable creation, testing and implementation of advanced information technology products for industrial exploitation. The DevOps concept is based on building an effective communication culture that provides productive collaboration between all members of the project team. The culture of communication is one of the most important factors in the success of DevOps concept implementation. Formation and implementation of the concept of joint responsibility, transparency and faster feedback is a reliable basis for the operation of the high-performance team DevOps. Teams that work on an information technology project (IT project), often do not adhere to the principles of intra-system "thinking". By the internal nature of the DevOps information technology complex, the use of such a methodology of "system thinking", which generally has a positive effect on the overall success of the team that implements the project. The DevOps concept eliminates the barriers between traditionally isolated groups of developers and those who operate the system, integrating them into a single integrated team. According to the DevOps concept, team members work to maximize optimization and increase productivity of developers, as well as increase the reliability of the product during its industrial exploitation.
Integration and shipping by project teams of information technological products for the period of the life cycle
Keywords: інтелектуальні системи; інформаційна сумісність систем; інформаційні технології DevOps; культура комунікування; інтеграція та супровід інформаційно- технологічних продуктів; проектні команди; intellectual systems; information interoperability systems; DevOps information technologies; communication culture; integration and support of information technology products; project teams; 004.9