Виконання іпотечного зобов’язання: становлення та розвиток - Дмитренко, Емілія; Дмитренко, Володимир; Dmytrenko, Emilia; Dmytrenko, Volodymyr; Дмитренко, Эмилия; Дмитренко, Владимир (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Розкрито становлення й розвиток інституту виконання іпотечного зобов’язання. Проаналізовано правове регулювання цього інституту у різні періоди розвитку цивільного законодавства. Значну увагу звернено на питання зародження іпотеки і виконання зобов’язання, що виникає з неї, у часи Давньої Греції та Давнього Риму. Визначено особливості цього інституту у період Середньовіччя та Нового часу. Окремо проаналізовано особливості виконання іпотечного зобов’язання у законодавстві, що діяло на українських землях. Також розглянуто сучасний стан правового регулювання виконання іпотечного зобов’язання у цивільному законодавстві України.

The article deals with the formation and development of institute of execution of mortgage obligations. Legal regulation of this institution was analyzed in different periods of civil law. Special attention was paid to the birth of the mortgage and execution of obligation from times of ancient Greece and ancient Rome. The features of this institution in the Middle Ages and in modern times were defined. Separately, we studied the peculiarities of mortgage execution obligation under the law in force in Ukrainian lands during historical times. Also we’ve described the current state of regulation of mortgage obligations in civil legislation of Ukraine.

В статье раскрыто становление и развитие института исполнения ипотечного обязательства. Проанализированы правовое регулирование этого института в разные периоды развития гражданского законодательства. Значительное внимание уделено вопросам зарождения ипотеки и исполнения обязательства, возникающего из нее, во времена Древней Греции и Древнего Рима. Определены особенности этого института в период Средневековья и Нового времени. Отдельно проанализированы особенности выполнения ипотечного обязательства в законодательстве, которое действовало на украинских землях. Также рассмотрено современное состояние правового регулирования исполнения ипотечного обязательства в гражданском законодательстве Украины.
Of mortgage commitment: formation and development
Выполнение ипотечного обязательства: становление и развитие
Keywords: іпотека; зобов’язання; іпотечне зобов’язання; виконання іпотечного зобов’язання; іпотекодержатель; іпотекодавець; mortgages; bonds; mortgage obligations; mortgage fulfillment of obligations; mortgagee; mortgagor; іпотека; обязательство; ипотечное обязательство; выполнение ипотечного обязательства; ипотекодержатель; ипотекодатель; 347.27