Вплив деяких технологічних чинників на випалювання сировинних сумішей з відходами збагачення вугілля - Микула, С. О. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015)
Вивчали сировинні суміші для виготовлення стінних виробів, які містять відходи збагачення вугілля, крейду і мангановий концентрат. Досліджено вплив лінійної швидкості газів та питомої витрати кисню на хімічні перетворення сполук Сульфуру та Карбону вугілля, які проходять під час випалювання сировинних сумішей за температури 9500С. Досягнуто ступеня зв’язування Сульфуру, достатнього для випуску виробів без доочищення викидних пічних газів. Режим підйому температури збігається з кривою випалювання стінних виробів на виробництві. Його можна використати для виготовлення тонкостінних керамічних виробів. Для інших виробів необхідно забезпечити повноту згоряння вугілля.We studied the raw mix for making wall products containing wastes enrichment, chalk and manganese concentrate. The impact of gas linear velocity and specific consumption of oxygen on chemical transformations of sulfur compounds and carbon coal that runs beneath a burning raw mixture at a temperature 9500С is studied. A sufficient degree of binding sulfur for production output without refining furnace exhaust gases is reached. Daily temperature rise curve coincides with the burning wall products in the workplace. It can be used for the manufacture of thin-walled pottery. For other products it is necessary to ensure the completeness of combustion of coal.
Keywords: відходи збагачення вугілля; керамічні вироби; стінова кераміка; випалювання цегли; термооброблення; сульфуру (IV) оксид; waste enrichment; ceramics; wall ceramics; burning bricks; heat treatment; sulfur (IV) oxide