Правова природа Європейського Союзу - Тимків, Діана Володимирівна; Tymkiv, Diana Volodymyrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Ця кваліфікаційна робота присвячена дослідженню правової природи Європейського Союзу, її трансформації в контексті історичного розвитку, сучасних глобальних викликів та взаємодії з державами-членами. У центрі уваги – аналіз становлення ЄС як суб’єкта міжнародного права, розподілу компетенцій, інституційної структури, джерел права, а також правової реакції Союзу на кризові явища ХХІ століття. Особливу увагу приділено феномену наднаціональної демократії, здатності ЄС адаптувати свої правові механізми до викликів — від Брекзиту до війни в Європі, цифрової трансформації, екологічної політики та енергетичної безпеки. У роботі розглянуто нові підходи до інтеграції в умовах глобальної нестабільності, а також моделі правового врегулювання взаємовідносин між Європейським Союзом і його членами. У дослідженні використано порівняльний метод, структурно-функціональний аналіз, історико-правовий підхід, контент-аналіз, а також SWOT-аналіз. Теоретичну базу становлять міжнародні договори, установчі акти ЄС, практика Суду ЄС, наукові джерела, офіційні документи інституцій Союзу та аналітичні звіти. Результати роботи дозволяють зробити висновок, що Європейський Союз є правовим утворенням нового типу, здатним поєднувати ефективність, правову сталість і політичну гнучкість. Його досвід є важливим для подальшого розвитку інтеграційних моделей у Європі та за її межами.

This bachelor’s thesis explores the legal nature of the European Union, focusing on its historical development, transformation under modern global challenges, and interaction with its member states. The study examines the EU’s evolution as a subject of international law, the distribution of competences, institutional architecture, legal sources, and the Union’s legal responses to the crises of the 21st century. Special attention is devoted to the concept of supranational democracy and the EU’s ability to adapt its legal mechanisms to complex events such as Brexit, the war in Europe, digital transformation, environmental policy, and energy security. The thesis analyzes new vectors of integration in the context of growing global turbulence, as well as legal models regulating the relationship between the EU and its member states. The study applies comparative, structural-functional, historical-legal, and content analysis methods, along with SWOT analysis. The theoretical framework includes international treaties, founding EU acts, European Court of Justice practice, academic publications, official documents of EU institutions, and analytical reports. The results of the research confirm that the European Union is a new-type legal entity that successfully combines legal stability, governance efficiency, and political flexibility. Its legal model offers a significant example for the future development of regional integration worldwide.
The Legal Nature of the European Union
Keywords: 6.291.00.02; Європейський Союз; правова природа; наднаціональність; суб’єкт міжнародного права; компетенції ЄС; держави-члени; інтеграція; правові кризи; European Union; legal nature; supranationality; subject of international law; EU competences; member states; integration; legal challenges