Формування збутової стратегії промислового підприємства - Крикавський, Є. В.; Косар, Н. С. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Досліджено процес формування стратегії збуту промислового підприємства, визначено особливості вибору прямого чи опосередкованого каналу збуту, конкретних посередників, методи їх мотивації та показники оцінки діяльності. Висвітлені підходи до формування ширини каналу розподілу підприємства, враховуючи цілі його діяльності на ринку. Process of sale strategy forming of industrial enterprise was researched. The features of choice of direct or mediated sale channel, concrete mediators, methods of their motivation and indexes of activity estimation, are certain. Approaches to forming of distribution channel width of enterprise from the aims its activity at the market were considered.
Forming of sale strategy of industrial enterprise
Keywords: збут; збутова стратегія; канал збуту; маркетингові системи; стратегія охоплення ринку; управління каналами збуту; sale; sale strategy; channel of sale; marketing’s systems; strategy of scope of market; management of sale ducting