Свобода і права журналістів в умовах політично-соціальних конфліктів Незалежної України - Семчишин, Роксолана Тарасівна; Semchyshyn, Roksolana Tarasivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єкт дослідження: особливості функціонування українського медіапростору в умовах політико-соціальних трансформацій. Предмет дослідження: роль та значення журналістської діяльності в умовах політико-соціальних трансформацій. Метою роботи є з’ясування ролі свободи слова та журналістських прав у періоди політичної нестабільності й суспільних конфліктів, а також визначення чинників, що впливають на безпеку, ефективність та етичність журналістської діяльності в Україні. Результати дослідження: встановлено, що журналістська діяльність у незалежній Україні часто опиняється під тиском політичних, економічних та соціальних викликів. Незважаючи на наявність формальних правових механізмів захисту свободи слова, значна частина журналістів зіштовхується з обмеженнями, цензурою, тиском і навіть фізичними загрозами. Дослідження показало, що ефективне функціонування журналістики в умовах політичних конфліктів можливе за умови посилення правової захищеності, дотримання професійних стандартів, а також за підтримки громадянського суспільства й міжнародних інституцій. Підкреслено необхідність розвитку механізмів саморегуляції, незалежності медіа та професійної освіти для журналістів.

Object of research: features of the functioning of the Ukrainian media space in the context of political and social transformations. Subject of research: the role and significance of journalistic activity in conditions of political and social transformations. The aim of the thesis is to determine the role of freedom of speech and journalists' rights during periods of political instability and social conflicts, as well as to identify the factors affecting the safety, effectiveness, and ethical standards of journalistic work in Ukraine. Research results: the study found that journalistic activity in independent Ukraine is often under pressure from political, economic, and social challenges. Despite the existence of formal legal mechanisms for protecting freedom of speech, many journalists face restrictions, censorship, pressure, and even physical threats. The study showed that effective journalism during political conflicts is possible if legal protections are strengthened, professional standards are observed, and support from civil society and international institutions is ensured. The need for developing mechanisms of self-regulation, media independence, and professional education for journalists is emphasized.
Freedom and rights of journalists in the conditions of political and social conflicts of Independent Ukraine
Keywords: 6.061.00.00; свобода слова; права журналістів; український медіапростір; політико-соціальні конфлікти; етичні стандарти; незалежна журналістика. Перелік використаних джерел: 1. Інститут масової інформації (ІМІ) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://imi.org.ua 2. Громадська організація «Детектор медіа» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://detector.media 3. Звіт "Свобода слова в Україні — 2024" / Національна спілка журналістів України. – К.; 2024. – 32 с. 4. Медіа під час війни: виклики; ризики; адаптація / За ред. О. Іванова. – К.: Академія української преси; 2023. – 110 с. 5. Міжнародна федерація журналістів. Доповідь про безпеку журналістів в Україні – 2023 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.ifj.org 6. Конституція України. – Офіц. текст: зі змінами станом на 2024 рік. – К.: Парламентське видавництво; 2024. – 68 с; freedom of speech; journalists' rights; Ukrainian media space; political and social conflicts; ethical standards; independent journalism