Проєкт інформаційної системи продажів на платформі благодійних аукціонів - Кравець, Петро; Яремко, Наталія; Kravets, Petro; Yaremko, Natalia (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У роботі описано вимоги до проєкту інформаційної системи продажів на платформі благодійних онлайн-аукціонів, який пропонує принципово новий спосіб продажу коштовного майна, такого як нерухомість чи транспортний засіб. Проєктована інформаційна система є нестандартним рішенням із втілення аукціонних продажів, оскільки в економічно нестабільні часи покликана стати альтернативним способом для продавців виставити своє майно як лот; розіграти лот між учасниками аукціону і надати шанс малозабезпеченим прошаркам населення стати власниками цінного майна за порівняно невелику суму ставки на аукціоні; виплатити частину зібраної суми на користь благодійних фондів, за які проголосують користувачі, які беруть участь в аукціоні; збагатити державний бюджет виплатою податків з процедури купівлі-продажу. Доцільність створення такої інформаційної системи оцінено на основі порівняння її з наявними прототипами. Для обґрунтування актуальності проєкту розроблено систему експертного оцінювання характеристик проєктованої системи та її аналогів за низкою критеріїв. Визначено низку переваг та критично важливих відмінностей проєкту системи. На основі методу менеджменту проєкту S.M.A.R.T. сформульовано цілі створення інформаційної системи та визначено перелік завдань для їх досягнення. Окреслено структурні, функціональні, інформаційні, бізнесові та клієнтські вимоги до проєкту. Вказано основні засоби розроблення ІТ-проєкту мовою TypeScript на платформах Node.js та Angular. Запропоновано інтеграцію інформаційної системи з платіжною системою Fondy для збереження надходжень від аукціону. Визначено ризики виконання і впровадження проєкту та окреслено способи мінімізації їх впливу.

This paper describes the requirements for the project of an information sales system on the platform of charitable online auctions, which offers a fundamentally new way to sell valuable property, such as real estate or transport. The designed information system is a non-standard solution for the implementation of auction sales, since in economically unstable times it is intended to become an alternative way for sellers to expose their property as a lot; to play a lot between the participants of the auction and give a chance to low-income segments of the population to become owners of valuable property for a relatively small amount of the bid in the auction; pay part of the collected amount in favor of charitable foundations for which users will vote when participating in the auction; enrich the state budget by paying taxes on the purchase and sale procedure. The expediency of creating such an information system was assessed on the basis of comparing it with the existing prototypes. To substantiate the relevance of the project, a system of experimental evaluation of the characteristics of the designed system and its analogues has been developed according to a number of criteria. A number of advantages and critical differences of the system project have been identified. On the basis of the project management method S.M.A.R.T. the goals of creating an information system are formulated and a list of tasks to achieve them is determined. Structural, functional, informational, business and client requirements for the project are outlined. The main means of developing an IT project in TypeScript on the Node.js and Angular platforms are indicated. Integration of the information system with the Fondy payment system to save proceeds from the auction is proposed. The risks of project implementation are identified and ways to minimize their impact are outlined.
Project of the information system of sales on the charity auction platform
Keywords: проєкт інформаційної системи; платформа благодійних аукціонів; донат; ставка аукціону; розіграш лота; information system project; charity auction platform; donation; auction bid; lot draw; 004.415.2; 004.9