Роль фотопроцесів у формуванні імпульсів струму від’ємної корони у сумішах газів N2+O2 і Аг+02 - Чигінь, В. І.; Скульський, М. Ю. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2001)
Досліджено вплив фотопроцесів на відмінні властивості імпульсів негатив ної корони в азоті та аргоні із домішкою кисню. Встановлено, що ріст електрич ного поля у початкових фазах імпульсу в N2+O2 веде до зростання інтенсивності збудження високоенергетичних рівнів N2, до іонізації 02 фотонами, емітованими N2* і до адекватного росту струму. Такі процеси не відбуваються в Аг+02, ос кільки збудження високоенергетичних рівнів Аг є малоймовірним. Тривалість імпульсу і струм у його хвостовій частині задаються динамікою негативних іонів O2" у прикатодній оболонці корони, зокрема їх зіткненнями із метастабілями N2*. Останні впливають також на характеристики високочастотних вторинних осциляцій струму. The photoprocesses influences on the negative corona pulse different features in nitrogen and argon with the oxygen admixture have been studied. It has been deter mined that an electric field rise in the begining pulse phases in N2+O2 leads to an incre ase of the excitation intensity of N2 high energy levels, to an ionization of O2 molecules by the N2* emited photons and to an adequate current rise. Such processes do not occur in Ar+O2, since the Ar high energy level exitation has a low probability. Pulse trailing part duration and current value are operated by the O2- negative ions dynamics in a cathode sheath, particularly by its collisions with the N2* metastables. The last ones determine the features of the high frequency current secondary oscillation.
Pphotoprocesses role in negative corona current pulse forming in gases N2+O2 and AR+O2
Keywords: 621.373.43:537.523