Bio-Sorbent Derived from Annona Squamosa for the Removal of Methyl Red Dye in Polluted Waters: A Study on Adsorption Potential - Kokkiligadda, Venkata Ramana; Kurmarayuni, Chandra Mohan; Ravindhranath, Kunta; Bollikolla, Hari Babu (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Проведені дослідження сорбційної здатності до метилового червоного (МЧ) сорбенту, отриманого з листя та кори Annona squamosa, з використанням штучно створених стоків. Визначено різні чинники, що впливають на адсорбцію, а саме: початкова концентрація, час контакту, дозування адсорбенту, а також встановлено вплив температури. Рівновага адсорбції проаналізована за допомогою ізотерм Фройндліха, Лангмюра, Темкіна та Дубініна-Радушкевича. Для визначення швидкості та кінетики адсорбції застосовували рівняння псевдопершого і псевдодругого порядку, дифузії Вебера та Морріша, дисперсії пор Бангема та рівняння Еловіча. Досліджено інтерференцію п’ятикратної кількості регулярних аніонів і катіонів, присутніх у звичайних водах. Встановлено, що такі катіони, як Ca2+, Mg2+ та Cu2+, демонструють певний опір, однак найбільшу екстракцію МЧсинергетично демонструютьFe2+ та Zn2+. Показано, що розроблені методи ефективно застосовані до деяких стоків. Результати експериментальних даних визнані відповідними кінетичній моделі псевдо-першого порядку. Значення коефіцієнта кореляції (R2) та коефіцієнта поділу (RL) підтверджують, що адсорбція підпорядковується адсорбції Ленгмюра.

Sorbent got from leaves and barks of Annona squamosa has been investigated for its sorption capacity towards Methyl Red (MR) utilizing artificially arranged recreated squander waters. Different components influencing adsorption, viz., initial color concentration, contact time, adsorbent dosage, along with the impact of temperature were assessed. The equilibrium of adsorption was demonstrated by Freundlich; Langmuir, Temkin, and Dubinin-Radushkevich isotherms. Pseudo-first order, pseudo-second order, Weber and Morrish intraparticle diffusion, Bangham's pore dispersion and Elovich equations were applied in order to distinguish the rate and kinetics of adsorption progression. Interference of a five-fold abundance of regular anions and cations present in common waters, have been examined. Cation like Ca2+, Mg2+ and Cu2+ have showed some impedance, however, Fe2+ and Zn2+ have synergistically maintained the greatest extraction of the MR. The methods developed were effectively applied to some effluent. The results of experimental data were found appropriate to the pseudo-first order kinetic model. Correlation coefficient (R2) and dimensionless division or separation factor (RL) values have affirmed that adsorption obeys Langmuir adsorption showing monolayer development.
Біо-сорбент, одержаний з annona squamosa, для видалення барвника метилового червоного з води: дослідження адсорбційного потенціалу
Keywords: метиловий червоний; контроль забруднення; біоадсорбент; ізотерма адсорбції; кінетика; моделі рівноваги; Methyl Red (MR); pollution control; bioadsorbent; adsorption isotherm; kinetics; equilibrium m