Оцінка впливу нерегульованих пішохідних переходів на транспортні затримки - Кулиняк, Володимир Романович; Kulyniak, Volodymyr Romanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Нерегульовані пішохідні переходи є важливими елементами міської транспортної інфраструктури, оскільки вони забезпечують пішоходам можливість перетину проїжджої частини без додаткового регулювання, наприклад, світлофорами. Однак така організація руху часто призводить до затримок як для автомобілів, так і для самих пішоходів, створюючи потенційні конфліктні ситуації. Однією з основних причин затримок перед нерегульованими пішохідними переходами є висока інтенсивність руху транспортних засобів. На жвавих магістралях автомобілі рухаються з великою швидкістю, що ускладнює можливість пішоходів безпечно перетнути дорогу. Через це вони змушені чекати достатній проміжок між транспортними потоками, що може займати значний час, особливо у періоди підвищеної мобільності населення. Затримки також виникають через поведінку водіїв, які не завжди надають пріоритет пішоходам, навіть якщо ті вже перебувають на переході. Водночас транспортні засоби також стикаються з затримками, спричиненими раптовим виходом пішоходів на дорогу. Водії змушені уповільнювати рух або повністю зупинятися, що особливо критично для маршрутного транспорту, вантажних автомобілів та інших учасників руху. На багатосмугових дорогах, де трафік є щільним, такі зупинки можуть викликати ефект «ланцюгової реакції», що впливає на загальну швидкість руху потоку. Важливим чинником, що впливає на рівень затримок, є поведінка самих пішоходів. Деякі з них можуть бути нерішучими, довго очікуючи можливості перейти дорогу, навіть якщо водії готові їх пропустити. Інші, навпаки, можуть швидко виходити на проїжджу частину, не оцінюючи рівень небезпеки, що призводить до різких маневрів водіїв та підвищеного ризику ДТП. У міських умовах, де нерегульовані переходи розташовані поблизу зон високої мобільності, такі ситуації є особливо актуальними. Конструкція переходів також впливає на взаємодію між пішоходами та автомобілями. Погана видимість переходу через припарковані автомобілі, рекламні конструкції або недостатнє освітлення суттєво збільшує ризик затримок та аварійних ситуацій. У темний час доби водії можуть помічати пішоходів занадто пізно, що змушує їх гальмувати в останній момент. Подібним чином переходи, розташовані на поворотах або в місцях високого транспортного навантаження, часто спричиняють додаткові труднощі, оскільки водії повинні одночасно контролювати рух і пішоходів. Щоб мінімізувати затримки, слід впроваджувати різні транспортні рішення. Одним із найбільш ефективних заходів є створення піднятих переходів, які змушують автомобілі знижувати швидкість ще до наближення до пішохідної зони. Додаткове освітлення переходів та встановлення чітких дорожніх знаків підвищує рівень уваги водіїв, що дозволяє їм завчасно реагувати на присутність пішоходів. Ще одним ефективним способом зменшення затримок є облаштування острівців безпеки, які дозволяють пішоходам перетинати дорогу в два етапи, зупиняючись у захищеній зоні посередині проїжджої частини. Це не лише сприяє зменшенню затримок для автомобілів, а й підвищує загальний рівень безпеки. Затримки перед нерегульованими пішохідними переходами є серйозною проблемою, що впливає як на ефективність міського транспорту, так і на комфорт пішоходів. Для їхнього зменшення необхідно застосовувати комплексні інфраструктурні заходи, покращувати видимість переходів і стимулювати водіїв до відповідальної поведінки на дорозі. Впровадження сучасних технологій та грамотне планування дорожнього руху допоможуть зробити такі переходи безпечнішими та зручнішими для всіх учасників міської мобільності. Об’єкт дослідження – нерегульовані пішохідні переходи у м. Львові. Предмет дослідження – затримки в русі транспортного та пішохідного потоку на нерегульованих пішохідних переходах. В результаті проведених досліджень отримано залежності зміни затримки транспортного та пішохідного потоків залежно від їхньої інтенсивності.

Unregulated pedestrian crossings are important elements of urban transport infrastructure, as they provide pedestrians with the opportunity to cross the roadway without additional regulation, such as traffic lights. However, such traffic management often leads to delays for both cars and pedestrians, creating potential conflicts. One of the main reasons for delays at unregulated pedestrian crossings is the high volume of traffic. On busy highways, cars move at high speeds, making it difficult for pedestrians to cross the road safely. As a result, they are forced to wait for a sufficient gap between traffic flows, which can take considerable time, especially during periods of high population mobility. Delays also occur due to the behavior of drivers who do not always give priority to pedestrians, even if they are already in the crosswalk. At the same time, vehicles also face delays caused by pedestrians suddenly entering the road. Drivers are forced to slow down or come to a complete stop, which is especially critical for shuttle buses, trucks, and other road users. On multi-lane roads where traffic is dense, such stops can cause a “chain reaction” effect that affects the overall speed of the traffic. An important factor affecting the level of delays is the behavior of pedestrians themselves. Some of them may be indecisive, waiting for a long time to cross the road, even if drivers are ready to let them pass. Others, on the contrary, may quickly enter the roadway without assessing the level of danger, which leads to sudden maneuvers by drivers and an increased risk of an accident. In urban environments where unregulated crosswalks are located near high traffic areas, such situations are particularly relevant. Crosswalk design also affects the interaction between pedestrians and cars. Poor visibility of the crosswalk due to parked cars, advertising structures, or insufficient lighting significantly increases the risk of delays and accidents. In the dark, drivers may notice pedestrians too late, forcing them to brake at the last minute. Similarly, crosswalks located at curves or in high traffic areas often cause additional difficulties, as drivers must simultaneously control traffic and pedestrians. To minimize delays, various transportation solutions should be implemented. One of the most effective measures is the creation of raised crosswalks that force cars to slow down before approaching the pedestrian zone. Additional lighting and clear road signs increase drivers' attention levels, allowing them to react to the presence of pedestrians in advance. Another effective way to reduce delays is to install safety islands, which allow pedestrians to cross the road in two stages, stopping in a protected area in the middle of the roadway. This not only helps reduce delays for cars but also increases the overall level of safety. Delays at unregulated pedestrian crossings are a serious problem that affects both the efficiency of urban transport and the comfort of pedestrians. To reduce them, it is necessary to apply comprehensive infrastructure measures, improve the visibility of crosswalks, and encourage drivers to behave responsibly on the road. The introduction of modern technologies and competent traffic planning will help to make such crossings safer and more convenient for all participants in urban mobility. The object of the study is unregulated pedestrian crossings in Lviv. The subject of the study is delays in traffic and pedestrian flow at unregulated pedestrian crossings. As a result of the research, the dependencies of changes in the delay of traffic and pedestrian flows depending on their intensity were obtained.
Assessment of the impact of unsignalized pedestrian crosswalks on traffic delays
Keywords: 3.275.03.04; – транспортний потік; пішохідний потік; пішохідний перехід; транспортна затримка; – traffic flow; pedestrian flow; pedestrian crossing; traffic delay