The role of Building Information Modelling in the implementation of sustainable, environmentally friendly, and social infrastructure projects - Реджай, Гентжана; Rexhaj, Gentjana (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Реалії ХХІ століття в умовах перенаселення, політичних змін та економічних викликів вимагають розробки та реалізації інфраструктурних проектів, які забезпечують сталість використання ресурсів та мають мінімальний негативний вплив на навколишні природні екосистеми. Метою даного дослідження є обґрунтування та оцінка основних аспектів інформаційного моделювання будівель, його можливостей та переваг при будівництві сталої інфраструктури в контексті енергоефективності, збалансованого використання ресурсів, впровадження екологічно чистих технологій, удосконалення принципів благоустрою територій та покращення якості життя людей. Використано низку загальнотеоретичних методів дослідження, зокрема: методи аналізу та синтезу, метод інтерв’ювання, метод дедукції та індукції. Аналіз наукових статей показав недостатню кількість публікацій, які розкривають особливості використання сучасних технологій інформаційного моделювання при проектуванні екологічно безпечної, сталої та соціально відповідальної інфраструктури. У дослідженні описано загальний вплив інформаційного моделювання будівель на екологічний аспект інфраструктурної діяльності. Обґрунтовано особливості застосування технології інформаційного моделювання будівель в оцінці впливу на довкілля. Також проаналізовано соціальний аспект інформаційного моделювання інфраструктурних проєктів. Підкреслено важливість побудови моделювання з використанням інтегрованих підходів для оцінки безпеки та прийняття управлінських рішень. Виявлено проблеми в обробці інформації моделей інформаційного моделювання будівель, які здебільшого стосуються соціально-технічних аспектів. Обґрунтовано структуру методології інформаційного моделювання будівель в контексті суттєвого зменшення шкідливих викидів, енергозбереження, використання екологічно чистих технологій та матеріалів. Практичне значення дослідження полягає в інтеграції інформаційного моделювання в процеси будівництва, планування, моніторингу та управління ризиками в довгостроковій перспективі, що дозволяє забезпечити ефективну реалізацію проектів та уникнути екологічних, технічних і соціальних проблем у майбутньому.

The realities of the 21st century in the context of overpopulation, political changes and economic challenges require the development and implementation of infrastructure projects that ensure the sustainability of resource use and have a minimal negative impact on the surrounding natural ecosystems. The purpose of this study is to substantiate and evaluate the main aspects of Building Information Modelling its possibilities and its advantages in the construction of sustainable infrastructure in the context of energy efficiency, balanced use of resources, implementation of environmentally friendly technologies, improvement of the principles of landscaping and improvement of people’s quality of life. A number of general theoretical research methods were used, in particular: the methods of analysis and synthesis, the method of interviewing, the method of deduction and induction. The analysis of scientific articles showed an insufficient number of publications that reveal the features of the use of modern information modelling technologies in the design of environmentally safe, sustainable and socially responsible infrastructure. The study described the overall impact of Building Information Modelling on the environmental aspect of infrastructure activities. The peculiarities of the application of Building Information Modelling technology in environmental impact assessment were substantiated. The social aspect of information modelling of infrastructure projects was also analysed. The importance of building modelling using integrated approaches for safety assessment and management decision-making was emphasized. The problems in the processing of Building Information Modelling model information, which mostly concern socio-technical aspects, were revealed. The structure of the methodology of information modelling of buildings was substantiated in the context of a significant reduction of harmful emissions, energy saving, the use of environmentally friendly technologies and materials. The practical significance of the study lies in the integration of information modelling into the processes of construction, planning, monitoring and risk management in the long term, which allows to ensure the effective implementation of projects and the avoidance of environmental, technical and social problems in the future.
Роль інформаційного моделювання будівель у впровадженні сталих, екологічно чистих та соціальних інфраструктурних проектів
Keywords: інтегровані технології; екологічний моніторинг та оцінка; енергоефективність; цифрові інновації; ризик та безпека; integrated technologies; ecological monitoring and assessment; energy efficiency; digital innovation; risk and security; 721.021; 330.131.5