Розроблення технологічного процесу оброблення деталі "Корпус ТМБ 03-07". Річна програма випуску – 630 шт. - Панасюк, Андрій Миколайович; Panasiuk, Andrii Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У бакалаврській кваліфікаційній роботі виконано повний інженерний цикл розроблення технологічного процесу виготовлення відповідальної корпусної деталі — Корпус ТМБ 03-07. У роботі детально проаналізовано конструкцію деталі, її технологічність, а також визначено тип виробництва як великосерійне з груповою формою організації. Виконано комплексний аналіз геометричних параметрів та технічних вимог до деталі: точність, шорсткість, співвісність. Як заготовку обрано виливок зі сірого чавуну СЧ-18, що забезпечує необхідні міцнісні характеристики та оброблюваність.Проведено вибір оптимального методу отримання заготовки — литво в піщані форми, що дозволило зменшити собівартість у порівнянні з литвом в кокіль. Розроблено маршрут механічної обробки на базі сучасних ЧПК-верстатів, зокрема HAAS VF-2 та HAAS ST-15. Процес охоплює фрезерування, свердління, зенкерування, розгортання, точіння та нарізання різьб. Визначено режими різання, припуски, технологічні бази та штучний час. Також проведено розмірний аналіз процесу та кількісну оцінку технологічності конструкції.У конструкторській частині спроєктовано спеціальне гідравлічне пристосування для надійного базування та закріплення деталі, виконано всі необхідні інженерні розрахунки (зусилля, габарити, діаметр гідроциліндра тощо). Розділ з охорони праці висвітлює небезпеки роботи на металообробних верстатах, системи захисту, вентиляцію, освітлення і засоби індивідуального захисту. Графічна частина проекту містить креслення заготовки, маршрутні та операційні карти, схеми базування, конструкцію пристосування, розмірний аналіз та іншу документацію.

In the bachelor's qualification work, a full engineering cycle of developing the technological process for manufacturing a critical body part - TMB Case 03-07 was performed. The work analyzed in detail the design of the part, its manufacturability, and also determined the type of production as large-scale with a group form of organization. A comprehensive analysis of the geometric parameters and technical requirements for the part was performed: accuracy, roughness, co-axiality. A casting of gray cast iron SCh-18 was chosen as the workpiece, which provides the necessary strength characteristics and machinability. The optimal method for obtaining the workpiece was selected - sand casting, which allowed to reduce the cost compared to chill casting. A machining route has been developed based on modern CNC machines, in particular HAAS VF-2 and HAAS ST-15. The process includes milling, drilling, countersinking, reaming, turning and threading. Cutting modes, allowances, technological bases and part time have been determined. A dimensional analysis of the process and a quantitative assessment of the design feasibility have also been carried out. In the design part, a special hydraulic device has been designed for reliable basing and fixing of the part, all necessary engineering calculations have been performed (forces, dimensions, diameter of the hydraulic cylinder, etc.). The section on labor protection highlights the dangers of working on metalworking machines, protection systems, ventilation, lighting and personal protective equipment. The graphic part of the project contains drawings of the workpiece, route and operational maps, basing schemes, fixture design, dimensional analysis and other documentation..
Planning of the technological process of part "Housing ТМБ 03-07" machining. The producing annual program – 630 things
Keywords: 6.131.00.00; технологічний процес; Корпус ТМБ 03-07; механічна обробка; припуски; фрезерування; точіння; розточування; пристосування; режим різання; нормування; охорона праці; technological process; TMB 03-07 case; mechanical processing; allowances; milling; turning; boring; fixtures; cutting mode; standardization; labor protection