Регулювання тривалості тональних звуків зі збереженням структури мовного сигналу - Шпак, З. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2005)
Розроблено алгоритм синхронного з основним тоном часового перетворення мовних сигналів тональних звуків для задач високоякісного сповільненого відтворення голосових записів. Розтягування тривалості звуку здійснюється узгодженим повторенням оригінальних квазіперіодів основного тону, чим забезпечується практична незмінність спектральної структури звуку для широкого діапазону значень коефіцієнтів зміни темпу.

The algorithm of pitch-synchronized time-scale modification of voiced phonemes is presented. The time-domain expansion of sounds duration is performed by introducing in speech wave the additional segments consisted of transitional and original pitches signal. In order to keep the phone structure regularity, the weighted overlap-add technique has been used while composing the transitional pitches. Suggested method preserves the spectral structure of voiced phonemes and high naturalness of slowdown reproduced speech.
Keywords: 681.84.087.4