Соціальна робота щодо попередження проблеми соціальної ізоляції осіб похилого віку - Торба, Аліна Ростиславівна; Torba, Alina Rostyslavivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Старіння населення є глобальним викликом, що вимагає комплексних рішень на рівні держави та суспільства. Зі збільшенням тривалості життя та кількості людей похилого віку зростає потреба у доступних соціальних послугах, зокрема щодо подолання соціальної ізоляції. Самотність, втрата соціальних зв’язків, проблеми зі здоров’ям негативно впливають на якість життя літніх людей. Тому важливо створювати умови для соціальної активності, спілкування та участі в житті громади.[1] Об’єкт дослідження: методи соціальної роботи щодо попередження та подолання соціальної ізоляції у людей похилого віку. Предмет дослідження: підходи, моделі та практики соціальної роботи, спрямовані на подолання соціальної ізоляції людей похилого віку. Мета: дослідити підходи та соціальні практики подолання соціальної ізоляції людей похилого віку для розробки науково обґрунтованих рекомендацій щодо її запобігання та мінімізації в умовах сучасних суспільних викликів. У першому розділі проаналізовано поняття соціальної ізоляції, її причини, наслідки та вплив соціальних криз, зокрема війни в Україні. У другому розглянуто соціальну роботу як засіб подолання ізоляції, її основні методи, концепцію активного старіння, приклади українських і міжнародних програм. У третьому подано результати емпіричного дослідження на прикладі проєкту «Домашня опіка» у Львові, проаналізовано потреби літніх людей і рівень їх соціальної підтримки.

Population aging is a global challenge that requires comprehensive solutions at both the state and societal levels. As life expectancy and the proportion of older people increase, the demand for accessible social services grows, particularly in overcoming social isolation. Loneliness, the loss of social ties, and health issues negatively impact the quality of life of the elderly. Therefore, it is crucial to create conditions for their social engagement, communication, and community participation. Object of the study: methods of social work aimed at preventing and overcoming social isolation among older adults. Subject of the study: approaches, models, and practices of social work focused on reducing social isolation in the elderly. Purpose: to explore approaches and social practices for overcoming social isolation among older people in order to develop scientifically grounded recommendations for its prevention and minimization in the context of current societal challenges. The first chapter analyzes the concept of social isolation, its causes and consequences, as well as the impact of social crises, including the war in Ukraine. The second chapter examines social work as a tool for combating isolation, its key methods, the concept of active aging, and examples of Ukrainian and international programs. The third chapter presents the results of empirical research based on the "Home Care" project in Lviv, analyzing the needs of older people and the level of social support they receive.
Social work to prevent the problem of elderly isolation
Keywords: 6.231.00.00; соціальна ізоляція; люди похилого віку; social isolation; elderly people